Aftellen naar WK 2018: Kahn en de vloek op de Gouden Bal

Reacties

VI telt af tot de aftrap van het 21ste WK, vandaag over 69 dagen. Elke dag brengen we een bijzonder feitje uit de 88-jarige WK-historie over het voetlicht én stellen we een uitdagende quizvraag, waarop we in de volgende aflevering het antwoord geven.

Aftellen naar WK 2018: Kahn en de vloek op de Gouden Bal

Oliver Kahn, geboren in 1969, is de enige keeper in de WK-historie die de Gouden Bal won. De Duitse doelman werd uitgeroepen tot Beste Speler van het Toernooi in 2002, omdat hij zijn land met enkele fantastische reddingen naar de WK-finale had geloodst. Pijnlijk genoeg ging het juist in die eindstrijd tegen Brazilië helemaal mis voor Kahn. Der Titan liet een houdbaar schot van Rivaldo glippen, waarna Ronaldo toesloeg: 1-0.

Dat zeldzame slippertje, dat Kahn na afloop de grootste fout van zijn carrière zou noemen, kwam Duitsland niet meer te boven in het International Stadium in Yokohama. In de 79ste minuut gooide Ronaldo de wedstrijd met zijn tweede treffer van de avond en zijn achtste van dat WK in het slot. Toch zou niet de jubelende Braziliaan maar de treurende Duitse sluitpost de boeken ingaan als Speler van het Toernooi.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Wat dat betreft rust er een vloek op de Gouden Bal. In de beginjaren van de award werd de winnaar vaak ook wereldkampioen, sinds 1998 gebeurde dat niet meer. Het geeft de prijs een wat schlemielig aanzien. Zo was Ronaldo tijdens de finale van '98 (0-3 tegen Frankrijk) geen schim van zichzelf en leidde Zinedine Zidane in 2006 tegen Italië de Franse ondergang in met zijn kopstoot aan het adres van Marco Materazzi. Vier jaar terug droop Lionel Messi beteuterd af.

Waar Messi komende zomer kan breken met die trend, was Kahn die kans nooit gegeven. Hoewel hij nog tot 2008 eerste keus bleef bij Bayern München, moest hij zijn plek onder de Duitse lat voor het WK 2006 afstaan aan Jens Lehmann. Uiteindelijk mocht de 86-voudig international, die de WK's van 1994 en '98 ook al als bankzitter beleefde, nog één keer opdraven in de troostfinale tegen Portugal. Duitsland won (3-1). Een passend afscheid voor Kahn.

QUIZVRAAG: Tot aan de finale kreeg Oliver Kahn op het WK 2002 maar één tegendoelpunt. Welke speler maakte die treffer?

ANTWOORD QUIZVRAAG 5 APRIL: Jairzinho geldt als de ontdekker van een andere Braziliaanse WK-icoon. Op wie doelen we? Ronaldo.

DE GOUDEN BAL IN DE WK-HISTORIE


ToernooiGouden BalZilveren BalBronzen Bal
WK 1982Paolo Rossi (Ita)*Falcão (Bra)Karl-Heinz Rummenigge (Dui)
WK 1986Diego Maradona (Arg)*Toni Schumacher (Dui)Preben Elkjær Larsen (Den)
WK 1990Salvatore Schillaci (Ita)Lothar Matthäus (Dui)*Diego Maradona (Arg)
WK 1994Romário (Bra)*Roberto Baggio (Ita)Hristo Stoichkov (Bul)
WK 1998Ronaldo (Bra)Davor Suker (Kro)Lilian Thuram (Fra)*
WK 2002Oliver Kahn (Dui)Ronaldo (Bra)*Myung-Bo Hong (Zko)
WK 2006Zinedine Zidane (Fra)Fabio Cannavaro (Ita)*Andrea Pirlo (Ita)*
WK 2010 Diego Forlán (Uru)Wesley Sneijder (Ned)David Villa (Spa)*
WK 2014Lionel Messi (Arg)Thomas Müller (Dui)*Arjen Robben (Ned)

* = werd ook wereldkampioen

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.