Aftellen naar WK 2018: unieke prestatie van een Braziliaanse goalgetter

Reacties

VI telt af tot de aftrap van het 21ste WK, vandaag over 70 dagen. Elke dag brengen we een bijzonder feitje uit de 88-jarige WK-historie over het voetlicht én stellen we een uitdagende quizvraag, waarop we in de volgende aflevering het antwoord geven.

Aftellen naar WK 2018: unieke prestatie van een Braziliaanse goalgetter

Hij presteerde iets waartoe zelfs Ronaldo, Diego Maradona, Pelé, Gerd Müller en Silvio Piola niet in staat waren: met je land zonder ook maar één keer puntenverlies te lijden het WK winnen én in elke wedstrijd scoren. Jair Ventura Filho, beter bekend als Jairzinho (foto, midden), lukte het in 1970 en wacht 48 jaar na dato nog altijd op zijn opvolger.

De clubicoon van Botafogo was in technisch opzicht een van de zwakste spelers van het Brazilië dat in Mexico een onuitwisbare indruk maakte, maar voor het doel waren weinigen dodelijker. In de groepsfase van het toernooi in Mexico kregen achtereenvolgens Tsjechoslowakije, Engeland en Roemenië te maken met de doelpuntendrift van Jairzinho, die volop profiteerde van de acties van Pelé en Tostão. In de knock-outfase vond de aanvaller het net tegen achtereenvolgens Peru, Uruguay en in de finale tegen Italië.

Jairzinho treft doel tegen Engeland:

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Ook Alcides Ghiggia trof in 1950 op weg naar de wereldtitel in elk duel doel, al won Uruguay destijds niet elke wedstrijd en speelde het er überhaupt maar vier. Zijn ongekende doelpunteneruptie ten spijt, wordt Jairzinho doorgaans niet in één adem genoemd met de grootste WK-iconen. Dat heeft te maken met zijn optreden in 1974, toen Brazilië het zonder Pelé niet kon bolwerken en strandde in de tweede groepsfase.

Jairzinho sloot zijn interlandloopbaan na dat WK af, al kreeg hij in maart 1982 nog een afscheidswedstrijd aangeboden tegen Tsjechoslowakije. Die zomer had Brazilië nog wel een gepatenteerde doelpuntenmaker kunnen gebruiken op het WK in Spanje.

Meest trefzekere Brazilianen op het WK:


SpelerAantal WK-goalsToernooi(en)
Ronaldo151998, 2002, 2006
Pelé121958, 1962, 1966, 1970
Jairzinho91970, 1974
Vavá91958, 1962
Ademir81950
Leonidas81934, 1938
Rivaldo81998, 2002

QUIZVRAAG: Jairzinho geldt als de ontdekker van een andere Braziliaanse WK-icoon. Op wie doelen we?

ANTWOORD QUIZVRAAG 4 APRIL: Miroslav Klose is tevens de speler met de langste periode tussen zijn eerste en laatste WK-doelpunt (12 jaar, 1 maand en 7 dagen). Tegen welk land maakte bij zijn WK-debuut in 2002 meteen een hattrick? Saoedi-Arabië.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.