Aftellen naar WK 2018: het snelste doelpunt ooit op een WK

Reacties

VI telt af tot de aftrap van het 21ste WK, vandaag over 11 dagen. Elke dag brengen we een bijzonder feitje uit de 88-jarige WK-historie over het voetlicht én stellen we een uitdagende quizvraag, waarop we in de volgende aflevering het antwoord geven.

Aftellen naar WK 2018: het snelste doelpunt ooit op een WK

Sükür opende op het WK 2002 in Japan en Zuid-Korea al na elf seconden de score in de troostfinale tussen Turkije en Zuid-Korea (3-2). Het doelpunt van de Turkse spits is zestien jaar later nog altijd de snelste ooit in de WK-historie en betekende destijds de verbetering van een record dat al veertig jaar stond. In 1962 had de Tsjechische spits Václav Masek al na zestien seconden de ban gebroken in het groepsduel tussen Mexico en Tsjechoslowakije (3-1) op het WK in Chili.

Dat Sükür een halve eeuw later het record enkele seconden scherper stelde, was ronduit curieus te noemen. Het Zuid-Korea van Guus Hiddink mocht op 29 juni 2002 immers aftrappen in het Daegu World Cup Stadum. Na fanatiek doorjagen van Ilhan Mansiz en Sükür zelf, en een fout van de Zuid-Koreaanse captain Myung-Bo Hong, lag de bal echter al binnen elf tellen in het net. En daarmee verscheen de naam van Sükür toch nog op het scorebord tijdens het WK.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Tot de eerste minuut van de strijd om de derde plaats kende de Galatasaray-grootheid een uiterst moeizaam WK. Op het meest succesvolle eindtoernooi ooit voor Turkije, kwamen de belangrijke doelpunten namelijk niet van de Turkse topschutter aller tijden (51 treffers) maar van spelers als Ümit Davala, Mansiz en Hasan Sas. Laatstgenoemde werd samen met doelman Rüstü Reçber en verdediger Alpay Özalan opgenomen in het All-star Team van dat WK.

Het paste in het beeld van de in het slop geraakte carrière van Sükur. De Stier van de Bosporus maakte na het winnen van de UEFA Cup met Galatasaray en zijn prima optreden op het EK 2000 een transfer naar Internazionale, maar kon zijn in Turkije opgebouwde reputatie niet waarmaken in Italië. En dus reisde hij uiteindelijk als improductieve Parma-huurling af naar het WK, waar hij met een beetje hulp van Zuid-Korea uiteindelijk tóch nog historie schreef.

QUIZVRAAG: Hakan Sükür maakte op het EK 2000 nog indruk door Turkije met twee goals aan zijn eerste EK-zege ooit te helpen. Tegen welk land maakte hij die doelpunten?

ANTWOORD QUIZVRAAG 2 JUNI: Wie kreeg een rode kaart in de wedstrijd waarin Ivica Olic de prestatie van Michael Laudrup evenaarde? Alex Song

DE SNELSTE WK-DOELPUNTEN OOIT 

Speler Tijd Opponent WK Toernooifase
Hakan Sükür (Tur) 11 sec Zuid-Korea 2002 Troostfinale
Václav Masek (Tsj) 16 sec Mexico 1962 Groepsfase
Ernst Lehner (Dui) 25 sec Oostenrijk 1934 Troostfinale
Bryan Robson (Eng) 27 sec Frankrijk 1982 Groepsfase
Clint Dempsey (VS) 29 sec Ghana 2014 Groepsfase
Bernard Lacombe (Fra) 30 sec Italië 1978 Groepsfase
Emile Veinante (Fra) 35 sec België 1938 Groepsfase
Arne Nyberg (Zwe) 35 sec Hongarije 1938 Halve finale
Flórián Albert (Hon) 50 sec Bulgarije 1962 Groepsfase
Adalbert Desu (Roe) 50 sec Peru 1930 Groepsfase
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.