Aftellen naar WK 2018: de vloek van de WK-topscorer

Reacties

VI telt af tot de aftrap van het 21ste WK, vandaag over 94 dagen. Elke dag brengen we een bijzonder feitje uit de 88-jarige WK-historie over het voetlicht én stellen we een uitdagende quizvraag, waarop we in de volgende aflevering het antwoord geven.

Aftellen naar WK 2018: de vloek van de WK-topscorer

Nog 94 dagen voor de boeg tot Rusland en Saoedi-Arabië het startsein geven voor de mondiale eindronde. Op het WK 1994 deelden Hristo Stoichkov en Oleg Salenko (foto) de topscorerstitel met beiden zes goals. Romario, de topscorer van wereldkampioen Brazilië, bleef steken op vijf doelpunten.

In de WK-historie gebeurde het opvallend vaak dat de topschutter geen deel uitmaakte van de selectie van de eindwinnaar. Die trend werd al in 1930 ingezet, toen topscorer Guillermo Stábile met Argentinië de WK-finale verloor van Uruguay. De eerste spelers met een dubbelslag (wereldkampioen en topscorer) waren de Brazilianen Vavá en Garrincha, twee van de zes spelers die de topscorerstitel in 1962 moesten delen.

Pas in 1978 werd Mario Kempes de eerste wereldkampioen en solo topscorer, een prestatie die voor het laatst werd geleverd door Ronaldo, in 2002. Vier jaar geleden strandde topschutter James Rodríguez al in de kwartfinale, maar daarmee deed de Colombiaan het nog altijd beter dan Salenko. De Rus moest 24 jaar geleden al na de poulefase het toernooi verlaten, waarmee hij de snelst uitgeschakelde WK-topscorer is.

QUIZVRAAG: Wie is de laatste speler die op één WK-eindronde tien doelpunten maakte?

ANTWOORD 11 MAART: Carlos Alberto is de enige aanvoerder in de WK-historie die zijn land met een doelpunt in de finale naar de wereldtitel leidde. Welke vijf captains scoorden ooit in een WK-finale voor de verliezende partij? György Sárosi, Ferenc Puskás, Nils Liedholm, Karl-Heinz Rummenigge en Zinedine Zidane.


WK-spelers met hoogste doelpuntenmoyenne (minimaal vijf goals)

SpelerGemiddeld aantal WK-doelpunten per wedstrijd
Sándor Kocsis2,20
Just Fontaine2,17
Guillermo Stábile2,00
Josef Hügi2,00
Oleg Salenko2,00
Leonidas1,60
Eusebio1,50
Ademir1,33

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.