Afscheid nemende Firmino voorkomt dat Ten Hag de champagne al kan ontkurken

Liverpool heeft zaterdag met een laat doelpunt zekerheid voor Manchester United en Newcastle United over Champions League-voetbal voorkomen. Uitgerekend de afscheid nemende Roberto Firmino maakte vlak voor tijd de 1-1 tegen Aston Villa. Liverpool kan daardoor in theorie nog Champions League-voetbal halen.

Liverpool
Liverpool
1 - 1
Aston Villa
Aston Villa

Jürgen Klopp kreeg een schorsing van twee wedstrijden voor commentaar op de arbitrage en dus zat Pepijn Lijnders zaterdag als hoofdtrainer op de bank bij Liverpool. Hij hoopte op een mooie laatste thuiswedstrijd van het seizoen, maar dat werd het niet. Liverpool (met Virgil van Dijk en Cody Gakpo in de basis) had het erg moeilijk met het onder Unai Emery zo goed presterende Aston Villa en ontsnapte al aan een achterstand toen Ollie Watkins een strafschop miste.

Niet veel later nam Aston Villa alsnog de leiding. Douglas Luiz vond met zijn voorzet Jacob Ramsey, die de 0-1 binnen kopte. Liverpool moest daardoor in de achtervolging, maar slaagde er niet in om veel kansen te creëren. Vlak voor rust leek Tyrone Mings een rode kaart te krijgen vanwege een overtreding met een hoog been op de naar voren stomende Cody Gakpo, maar de VAR oordeelde dat de gele kaart die was getrokken toch wel voldoende was. Daardoor bleef het elf tegen elf.

In de eerste helft schoot Liverpool geen een keer op doel. Lijnders had zijn spelers dan ook wel het een en ander te vertellen tijdens de rust, maar in de tweede helft werd het niet veel beter. Gakpo scoorde weliswaar, maar zijn doelpunt (na een onoverzichtelijke situatie voor het Villa-doel) werd afgekeurd vanwege buitenspel in de aanloop. Daarna gebeurde er lange tijd weinig voor het Villa-doel. Een nederlaag leek in de maak.

Vlak voor het verstrijken van de reguliere speeltijd voorkwam Firmino dit. De Braziliaan, die aan het einde van het seizoen transfervrij de deur uitwandelt en zaterdag dus zijn laatste thuiswedstrijd op Anfield speelde, tikte als invaller de 1-1 binnen. Het duel kreeg liefst tien minuten blessuretijd, maar daarin slaagde Liverpool er niet in om de wedstrijd naar zich toe te trekken.

Liverpool heeft nu drie punten minder dan Manchester United en Newcastle United, die allebei nog een wedstrijd tegoed hebben. De kans dat Liverpool de Champions League nog haalt, is daardoor erg klein.

Wolverhampton Wanderers
1 - 1
Everton
Everton

Voor Everton wordt het in de laatste week van het Premier League-seizoen bijzonder spannend. De ploeg van Sean Dyche pakte zaterdag met een late gelijkmaker nog een punt tegen Wolverhampton Wanderers, maar kan desondanks zondag of maandag onder de degradatiestreep terechtkomen. Leeds United (zondag tegen West Ham United) en Leicester City (maandag tegen Newcastle United) kunnen passeren.

Everton begon nog goed op Molineux en kreeg de eerste serieuze kansen, maar vooral Dominic Calvert-Lewin sprong daar niet zorgvuldig mee om. Zijn gebrek aan scherpte werd na ruim een halfuur afgestraft: Adama Traoré rende toen bijna over het hele veld heen, stuitte op Jordan Pickford, maar zag Hee-chan Hwang uit de rebound alsnog voor de 1-0 zorgen.

Nathan Patterson was op dat moment al geblesseerd uitgevallen en tot overmaat van ramp raakte Everton vlak voor rust ook Calvert-Lewin nog kwijt met een blessure. Zo stapelden de tegenvallers zich op voor The Toffees, die in de tweede helft nauwelijks klappen konden uitdelen aan het dit seizoen al uitgespeelde Wolves. Toch viel de gelijkmaker nog: diep in de blessuretijd zorgde Yerry Mina voor de 1-1.

Everton heeft nu twee punten meer dan Leeds en drie punten meer dan Leicester City. The Foxes hebben een beter doelsaldo dan de ploeg van Dyche en gaan bij een overwinning op Newcastle United dus over Everton heen. Zo blijft een historische degradatie voor The Toffees, die al sinds 1954/55 onafgebroken op het hoogste niveau spelen, niet ondenkbaar. De ploeg van Dyche sluit het seizoen volgende week af tegen AFC Bournemouth.

Fulham
Fulham
2 - 2
Crystal Palace

Bij Fulham-Crystal Palace, een wedstrijd met weinig belangen, ging zo'n beetje alle aandacht uit naar Roy Hodgson. De manager keerde dit seizoen terug bij Palace en hielp zijn ploeg naar de middenmoot, maar heeft ook een rijk verleden bij Fulham, dat onder leiding van Hodgson in 2010 de Europa League-finale haalde. De ervaren manager werd zaterdag dan ook constant toegezongen.

Hodgson zag vier doelpunten, keurig verdeeld over beide ploegen. Palace kwam op voorsprong via Odsonne Edouard en vlak voor de onderbreking schoot Aleksandar Mitrovic uit een strafschop de 1-1 tegen de touwen. Mitrovic maakte in de tweede helft ook de 1-2, met een rake kopbal, maar werd daarmee niet de matchwinner. Joel Ward zorgde ervoor dat de ploegen in evenwicht uit elkaar gingen.