Advocaat parttime bondscoach

De KNVB heeft Dick Advocaat gepresenteerd als de nieuwe bondscoach. De Hagenaar gaat per 1 juli op parttime basis aan de slag. In zomer 2003 treedt hij fulltime in dienst bij de KNVB. Willem van Hanegem en Bert van Lingen worden zijn assistenten.

Advocaat parttime bondscoach

'We zullen samenwerken als team, maar er kan er maar één de eindverantwoordelijkheid hebben. En dat ben ik', legt Advocaat de verhoudingen uit.

Dick Advocaat bereikte begin januari een principeakkoord met de KNVB. Daarbij was de toestemming van David Murray een noodzakelijke voorwaarde. De voorzitter van Glasgow Rangers hield Advocaat echter aan zijn contract, waarna de KNVB een laatste poging waagde. De vertegenwoordigers van voetbalbond gingen nogmaals in gesprek met Murray. De uitkomst was dat Advocaat wel beschikbaar werd. 'Maar de KNVB moest een veer laten', zei directeur Henk Kesler. 'Glasgow Rangers staat Advocaat alleen op projectbasis af.' Rond interlands is hij vier dagen beschikbaar. Vanaf 1 juli verdeelt hij zijn tijd evenredig over zijn functies bij enerzijds Glasgow Rangers en anderzijds de KNVB.

Een jaar later verruilt de Hagenaar zijn dubbele dienstverband voor een volledig dienstverband bij de Nederlandse voetbalbond. Advocaat krijgt Willem van Hanegem en Bert van Lingen als assistenten. Met Van Lingen werkt hij al samen bij Glasgow Rangers. Van Hanegem, die zijn baan als analyticus bij Canal+ houdt, is een goede bekende van Advocaat. Hun vriendschap gaat terug naar 1979, toen ze beiden uitkwamen voor het Amerikaanse Chicago Sting. De tijd in de Verenigde Staten heeft een speciale band opgeleverd, die hun goed van pas kan komen in hun samenwerking.

VI Planet maakte portretten van het nieuwe technische duo:
Dick Advocaat: met blocnote op het toilet
Willem van Hanegem: heeft altijd kritiek

Bekijk hier al onze video's