Advocaat en Rusland starten EK met triomf op Tsjechië

Bondscoach Dick Advocaat is met de nationale ploeg van Rusland het EK in Oekraïne en Polen gestart met een 4-1 zege op Tsjechië. Alan Dzagoev was de grote uitblinker aan Russische zijde en nam twee treffers voor zijn rekening.

Advocaat en Rusland starten EK met triomf op Tsjechië

De lepe Russen maakten indruk in het eerste bedrijf. Nadat zij de Tsjechen in het eerste kwartier uit lieten razen, sloegen ze met vliegensvlugge uitvallen toe. Dzagoev schoot na zestien minuten een van de paal terugspringende bal, Aleksandr Kerzhakov raakte met zijn kopbal het houtwerk, binnen.

Tien minuten na het openingsdoelpunt kon Advocaat langs de kant opnieuw juichen. Spelmaker Andrei Arshavin scheurde met een steekballetje de defensie van de Tsjechen open en zag hoe Roman Shirokov met een wippertje doel trof.

Tsjechië kreeg kort na rust weer hoop door de aansluitingstreffer van Vaclav Pilar. Bij die 2-1 werd de zwakte van Rusland duidelijk. Het trage verdedigingsduo Akeksey Berezutski/Sergei Ignashevich stapte volledig verkeerd en werd tevens op snelheid geklopt. Pilar omspeelde doelman Vyacheslav Malafeev, die inviel voor de met een lichte kniekwetsuur kampende Igor Akinfeev, en schoof binnen.

De aansluitingstreffer werd niet gevolgd door een Tsjechisch offensief. Aan de andere kant werd Kerzhakov opnieuw gevaarlijk, maar wederom faalde hij in de afronding waarop hij direct werd vervangen door Roman Pavlyuchenko. De invaller stond met een assist aan de basis van de 3-1, waarmee Dzagoev zijn sublieme optreden bekroonde (schot in het dak van het doel). Pavlyuchenko maakte tot slot het Russische feestje compleet door de bal snoeihard in de kruising te schieten (4-1).

Door de ruime zege is Rusland nu koploper in Groep A. Polen en Griekenland volgen op twee punten achterstand. Dinsdag treft Advocaat met Rusland gastland Polen en gaan Tsjechië en Griekenland met elkaar de strijd aan. Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's