'Adriaanse moet vertrekken'

Het beste dat Ajax kan doen om de sportieve terugval een halt toe te roepen, is afscheid nemen van Co Adriaanse. De huidige trainer wordt niet meer in staat geacht zijn ploeg op de rails te krijgen, zo menen de bezoekers van VI Planet, de supporters en misschien zelfs wel het bestuur van Ajax.

'Adriaanse moet vertrekken'

Meer dan de helft van de bijna 8200 bezoekers die een stem uitbrachten, deelt die mening. Slechts dertien procent vindt dat het bestuur van de Amsterdamse club Adriaanse juist in alle rust zijn werk moet laten doen.

Aan de kwaliteit van de selectie wordt nauwelijks getwijfeld. Slechts acht procent vindt dat er nieuwe spelers gehaald moeten worden. Wel twijfelt bijna een kwart van de bezoekers hardop aan het nut van het steeds veranderen van de het tactische concept.

En die kritiek kan Adriaanse zich aantrekken. Dit seizoen laveerde de Amsterdamse coach tussen uitersten. Ajax begon het seizoen met een ultra-aanvalllend 4-2-4 systeem. In de praktijk bleek dat niet te werken. Een gelijkspel tegen Roda JC en een vernietigende nederlaag in eigen huis tegen Celtic, in de voorronde van de Champions League, bewezen dat Ajax niet rijp was om het offensieve spelsysteem goed uit te voeren.

De volgende stap was het zeer defensieve 5-3-2 systeem. In een oefenwedstrijd tegen AS Roma experimenteerde Adriaanse met de 'Duitse variant'. Het beviel zo goed dat er ook in de competitie en in de return tegen Celtic zo werd gestart. De 'realistische' variant betaalde zich niet uit in aantrekkelijk spel maar leverde wel de ene na de andere overwinning op.

Gesterkt door de resultaten liet Adriaanse zijn ploeg langzamerhand het accent weer wat meer op de aanval leggen. Aanvankelijk met succes, maar de laatste weken boorden SC Heerenveen, FC Kopenhagen en NAC het gewonnen zelfvertrouwen weer de grond in.

In de topper tegen PSV koos Adriaanse vervolgens weer voor een behoudende speelstijl. De Eindhovenaren profiteerden naar hartelust van de ruimte in de opbouw en wonnen simpel en verdiend met 3-1 in de Arena.

En dus liet de Amsterdamse aanhang in woord en gebaar weten geen genoegen meer te nemen met de slechte prestaties. Ook het bestuur van Ajax beraadt zich op maatregelen. Volgens een artikel in de Volkskrant is de club achter de schermen zelfs druk bezig een vervanger van Adriaanse te zoeken. De beoogde opvolger is Frank Rijkaard, maar die heeft aangegeven het seizoen bij Sparta te willen afmaken. Het meest waarschijnlijk is dan ook dat er een tussenpaus wordt aangesteld voordat Rijkaard volgend seizoen het roer overneemt.

Bekijk hier al onze video's