ADO Den Haag strandt in penaltyreeks op FC Groningen

FC Groningen maakte een einde aan de illusies van ADO Den Haag in het KNVB-bekertoernooi. Pas na strafschoppen werd het aantrekkelijke gevecht beslist (1-1).

ADO Den Haag wilde revanche nemen voor de nederlaag die het in de competitie leed bij FC Groningen. De ploeg van trainer John van den Brom slaagde ondanks meer kansen niet in die opzet.

FC Groningen herstelde zich van een slecht begin van de wedstrijd, waarin ADO-aanvaller Frantisek Kubik al na tien seconden na de Groningse aftrap een mooie kans kreeg. Trainer Pieter Huistra zag zijn ploeg meer grip krijgen op de wedstrijd, met de kansen voor onder anderen Gonzalo García-García en Tim Matavz.

Het verloop van de tweede helft was vergelijkbaar met de eerste 45 minuten in het aantrekkelijke bekergevecht. ADO Den Haag begon sterk, terwijl FC Groningen daarna het heft in handen nam. Er was één belangrijk verschil. Er vielen doelpunten.

De Haagse gasten kwamen na een half uur op voorsprong. Lex Immers profiteerde van een slordig uitverdedigen van Andreas Granqvist. Met een stift liet de Haagse aanvaller FC Groningen-keeper Luciano kansloos.

Voor FC Groningen was dat aanleiding de druk op het ADO-doel op te voeren. Pas acht minuten voor het einde resulteerde dat in de gelijkmaker. Invaller Leandro Bacuna stond met een individuele actie aan de basis van de 1-1 van Jonas Ivens.

FC Groningen ontsnapte daarna aan een uitschakeling. Kubik hield het overzicht en bood Dimitriy Bulykin de uitgelezen kans op de winnende treffer. De Russische invaller trapte in de blessuretijd van de reguliere speeltijd echter over de bal heen, waardoor er verlengingen aan te pas moesten komen.

Ook in de extra dertig minuten had ADO Den Haag de beste kansen. Aleksandar Radosavljevic kopte via de grond knap in. FC Groningen-keeper Luciano redde knap, zoals hij zijn ploeg vaker op de been hield. Ook zijn ADO-collega Gino Coutinho liet zich niet onbetuigd.

In de noodzakelijke penaltyreeks troefde Luciano zijn collega Countiho af. De Braziliaan stopte de inzet van Jens Toornstra, waar de ADO-doelman de strafschop van Tim Sparv onschadelijk maakte. Kubik schoot de zesde Haagse penalty naast, waarna Bacuna geen fout maakte en het bekeravontuur van FC Groningen verlengde. Foto: VI Images