ADO Den Haag juichend van het veld na krankzinnige avond in Alkmaar

ADO Den Haag heeft definitief afstand genomen van de gevarenzone in de Eredivisie. Zaterdagavond won de ploeg dikverdiend uit bij AZ, mede dankzij twee rake kopballen van Erik Falkenburg.

AZ
AZ
2 - 3
ADO Den Haag

De eerste helft was er één met twee gezichten. In de eerste twintig minuten was AZ duidelijk de bovenliggende partij en creëerde de ploeg tal van kansen. Guus Til zag een schot geblokt worden en schoot bij een tweede mogelijkheid de bal tegen doelman Robert Zwinkels aan.

Ook teamgenoten Calvin Stengs en Oussama Idrissi stuitten op de keeper in een poging AZ op voorsprong te helpen, terwijl Ron Vlaar over het doel kopte. De zesde en zevende kans voor de thuisclub waren voor Teun Koopmeiners en Mats Seuntjens, maar zij schoten beiden naast.

ADO moest dus vol in de achteruit, maar gaandeweg de eerste helft eigende de ploeg zich de bal meer toe. De eerste serieuze kans was vervolgens direct raak: uit een hoekschop van Nasser El Khayati vanaf rechts kopte Erik Falkenburg tegen zijn oude club de bal uitstekend binnen in de hoek (0-1).

Al in minuut drie van de tweede helft diende diezelfde Falkenburg de tegenstander een nieuwe klap toe. Andermaal op aangeven van El Khayati kopte hij binnen (0-2) en schreef hij competitietreffer nummer vier bij. AZ hing zo snel vroeg in de touwen, maar gaf de strijd nog niet op. Zo stichtte Fredrik Midtsjø gevaar met een kopbal en kwam Til net tekort bij een scherpe pass van Seuntjens.

Er ontspon zich vervolgens een ongelooflijk slot. Tom Beugelsdijk speelde eerst met vuur toen hij een forse tackle inzette op Seuntjens, die hem zijn twaalfde gele kaart van dit seizoen opleverde. Rood was ook mogelijk geweest, maar scheidsrechter Björn Kuipers spaarde de verdediger.

AZ stond vervolgens op uit de dood: eerst schoot Albert Gudmundsson vanaf de rand van het zestienmetergebied de 1-2 binnen, waarmee hij zijn ploeg nieuwe hoop gaf. Vervolgens sloeg hij in blessuretijd nóg eens toe, toen hij een uitstekende voorzet van Adam Maher bij de tweede paal binnentikte.

ADO Den Haag leek zo met slechts een punt huiswaarts te keren, maar de bezoekers toonden een ongelooflijke mentale weerbaarheid. Kort na de 2-2 van Gudmundsson schoof Sheraldo Becker, nota bene de man wiens balverlies de gelijkmaker inleidde, toch nog de winnende binnen voor ADO.

Na zeven zeges op eigen veld in de Eredivisie moet AZ even pas op de plaats maken: Feyenoord kan later op de avond verder uitlopen op de Alkmaarders in de strijd om plaats drie. Daarvoor moet het dan wel eerst Heracles Almelo kloppen.