Achterberg en Kluivert laten zich gelden

Met Eddy Achterberg aan het roer schudde Schalke 04 in de eerste ronde van de UEFA Cup het malheur van zich af, zoals ook Patrick Kluivert eindelijk weer 'ns van zich liet spreken.

Achterberg en Kluivert laten zich gelden

Achterberg heeft, na het ontslag van Jupp Heynckes, samen met keeperstrainer Oliver Reck voor even de technische leiding bij Schalke 04 in handen. Het was kennelijk de verfrissing die de ploeg uit Gelsenkirchen nodig had, want de Duitsers versloegen Metalurgs Liepaja met maar liefst 5-1. Ebbe Sand was met drie treffers scherpschutter.

Bij Newcastle United mocht Patrick Kluivert opdraven in de basis voor het duel met het Israelische Hapoel Bnei Saknin. De Amsterdammer gaf z'n visitekaartje af in de door de Geordies met 2-0 gewonnen wedstrijd. Kluivert nam beide Newcastle-treffers voor zijn rekening.

Kluivert was echter niet de enige Nederlander in buitenlandse dienst die het vizier op scherp had staan. Zo was Jerrel Hasselbaink eenmaal trefzeker in het treffen tussen Middlesbrough en Banik Ostrava. De twee overige doelpunten werden voor rekening genomen door Mark Viduka: 3-0.

En dan was er nog Erik Meijer, die het met Alemannia Aachen op IJsland moest opnemen tegen Hafnar Fjördur. De Limburgse spits scoorde één keer voor de tweede divisionist uit Aken in het met 1-5 gewonnen duel.

Verrassingen vielen er in de eerste ronde van de UEFA Cup ook te noteren. Zo ging Glasgow Rangers met 1-0 onderuit bij het Portugese Maritimo Funchal. Udinese ging ook al op het gezicht: uit bij het Griekse Panionios werd het 3-1 voor de thuisploeg.

De 'topper' tussen Standard Luik en VfL Bochum eindigde onbeslist. Club Brugge deed het in eigen huis beter tegen de Franse twee divisionist Châteauroux: de Belgen wonnen met 4-0. Lazio Roma kende geen problemen bij Metalurg Donetsk uit Oekraïne, de uitwedstrijd voor de Romeinen eindigde in een 0-3 overwinning.

Bekijk hier al onze video's