AC Milan slachtoffer van allerlaatste stuiptrekking Benevento

Er is niemand die serieus gelooft dat Benevento zich dit seizoen nog gaat handhaven in de Serie A, maar op bezoek bij AC Milan heeft het bescheiden clubje officiële degradatie in ieder geval nog even uitgesteld. Door met 0-1 te stunten in San Siro heeft Benevento zijn laatste adem (nog) niet uitgeblazen, voor Milan komt plaatsing voor Europees voetbal langzaam op de tocht te staan.

Benevento wist vooraf dat puntenverlies bij Il Rossoneri zou betekenen dat er na één seizoen alweer een einde zou komen aan het verblijf in de Serie A. De hekkensluiter heeft een enorme achterstand op de veilige plaatsen, een gat dat bij een nederlaag of gelijkspel zelfs onoverbrugbaar zou worden. Bij die degradatie weigerde Benevento zich zaterdag echter neer te leggen. Na een halfuur ontsnapte Pietro Iemmello aan buitenspel, waarna hij de 0-1 onder Gianluigi Donnarumma door schoof.

Dat bleek het enige doelpunt van de wedstrijd, waarmee Benevento het allerlaatste teken van leven heeft gegeven. De ploeg staat nu op respectievelijk acht en elf punten van Hellas Verona en Crotone, terwijl SPAL (op de veilige zeventiende plaats) twaalf punten meer heeft. Met nog vier wedstrijden te gaan moet Benevento hopen dat alle concurrenten de rest van de duels verliezen, zelf alles winnen én daarbij (vanwege het slechte doelsaldo) een vrachtlading aan doelpunten maken.

Benevento viert de 0-1, wat uiteindelijk de winnende blijkt te zijn.

De gedachten gingen zaterdag terug naar zondag 3 december 2017, toen Benevento na veertien competitieduels nog altijd puntloos was en visite kreeg van AC Milan. Destijds had trainer Gennaro Gattuso het roer bij de gevallen grootmacht nét overgenomen van de ontslagen Vincenzo Montella, nam Milan een voorsprong van 1-2, totdat de mee naar voren gekomen doelman Alberto Brignoli diep in de blessuretijd met het hoofd voor de historische 2-2 zorgde. Dat betekende toen het eerste punt óóit op het hoogste niveau voor Benevento.

Ook na een rode kaart voor de ingevallen spits Cheick Diabaté (hij kreeg zijn tweede geel voor een elleboogstootje) hield de ploeg van trainer Roberto De Zerbi zaterdag stand, waardoor AC Milan wederom geldt als talisman voor de hekkensluiter. Het leverde Benevento pas de vierde overwinning van het seizoen op, het was bovendien de eerste driepunter buitenshuis. AC Milan staat nog altijd op de gunstige zesde plek, wat te danken was aan een misstap van Fiorentina.

Sassuolo - Fiorentina 1-0
In de jacht op AC Milan liep La Viola eerder op de avond namelijk tegen een nederlaag op. Na een halfuur kreeg Bryan Dabo namens de bezoekers zijn tweede gele kaart, tien minuten later maakte Matteo Politano de enige treffer van de wedstrijd. Met een man minder wist Fiorentino zich na rust niet meer terug te knokken.

Door de resultaten van zaterdag staat AC Milan met 54 punten uit 34 duels nog altijd zesde, wat aan het einde van het seizoen een plek in de play-offs van de Europa League betekent. Atalanta Bergamo (52 uit 33), Sampdoria (51 uit 33) en Fiorentina (51 uit 34) zitten op het vinkentouw.