Stuntelend Juventus geeft winnend Napoli nieuwe hoop op Scudetto

Napoli krijgt aankomende zondag de kans om de Italiaanse titelstrijd weer spannend te maken. Juventus verspeelde woensdagavond verrassend punten bij Crotone, de nummer achttien van de ranglijst, en Napoli pakte wel gewoon de volle buit tegen Udinese. Het verschil tussen Juventus en Napoli bedraagt nu nog vier punten; zondag staan de titelkandidaten tegenover elkaar.

Crotone - Juventus 1-1
Douglas Costa was afgelopen zondag tegen Sampdoria als invaller goed voor drie assists en ook woensdag tegen Crotone schreef de Braziliaan, die ditmaal overigens gewoon in de basis was begonnen, een assist op zijn naam. Na een ruim kwartier gaf Costa de bal vanaf links voor en zijn landgenoot Alex Sandro kopte knap binnen. Juventus ging hierna vol goede moed op zoek naar meer doelpunten en was in Zuid-Italië de bovenliggende partij. De Oude Dame verzuimde echter om een tweede goal op het scorebord te brengen.

Dat bracht Crotone in staat om twintig minuten in de tweede helft op gelijke hoogte te komen. De 1-1 van Simy was bijzonder fraai: in de Champions League kreeg Juve onlangs al de wonderschone omhaal van Cristiano Ronaldo om de oren en nu scoorde ook Simy met een omhaal. Juventus moest zodoende opnieuw beginnen, maar kreeg het in het restant van de wedstrijd niet voor elkaar om weer op voorsprong te komen. De lijstaanvoerder heeft door het gelijkspel nog vier punten meer dan Napoli en krijgt de nummer twee van de ranglijst zondag op bezoek.

Napoli - Udinese 4-2
Napoli moest tot het uiterste gaan om de drie punten in eigen huis te houden. Udinese kwam vijf minuten voor rust op voorsprong in het Stadio San Paolo, toen Jakub Jankto bij de tweede paal een lage voorzet van Giuseppe Pezzella binnentikte. Deze voorsprong was verdiend, want Udinese was in de eerste helft de betere ploeg. Toch gingen de ploegen in evenwicht rusten: in blessuretijd draaide Lorenzo Insigne weg bij Bram Nuytinck en werkte hij de 1-1 binnen.

Ook in de tweede helft moest Napoli in de achtervolging, want tien minuten na rust schoot Svante Ingelsson de 1-2 binnen. Het kwam uiteindelijk allemaal goed voor de titelkandidaat: Raúl Albiol kopte uit een hoekschop de 2-2 binnen en Arek Milik kon voor een leeg doel de 3-2 binnentikken, nadat doelman Albano Bizarri de bal uit een schot van José Callejón in zijn voeten had gebokst. Lorenzo Tonelli maakte met een rake kopbal aan alle onzekerheid een einde. De Scudetto-droom van Napoli is hierdoor weer in leven.

Fiorentina - Lazio 3-4
Twee rode kaarten en vier doelpunten: in de eerste helft bij Fiorentina - Lazio was er voldoende spektakel. Fiorentina-doelman Marco Sportiello werd al in de zevende minuut weggestuurd, nadat hij de bal buiten zijn strafschopgebied met de hand had geraakt, en zeven minuten later werd Lazio-middenvelder Alessandro Murgia weggestuurd vanwege het neerhalen van de doorgebroken Federico Chiesa. Met tien tegen tien maakte Jordan Veretout nog binnen het eerste halfuur twee goals voor Fiorentina. Luis Alberto en Martín Cáceres poetsten de 2-0 achterstand weg.

In de tweede helft bleef het duel alle kanten opgaan. Fiorentina herstelde zijn voorsprong via Veretout, die zo zijn hattrick compleet maakte, en Lazio leek hierna een penalty te krijgen. De videoref annuleerde deze strafschop echter, omdat Ciro Immobile buitenspel stond. Een paar minuten later maakte Felipe Anderson met een heerlijk schot van afstand alsnog de 3-3 en Lazio (waar Stefan de Vrij al na 25 minuten was gewisseld, terwijl hij niet geblesseerd leek te zijn) trok de wedstrijd met de 3-4 van Luis Alberto zelfs naar zich toe.

AS Roma - Genoa 2-1
Na 33 speelronden heeft Lazio evenveel punten als stadsgenoot AS Roma, dat dankzij een beter doelsaldo op de derde plek in de Serie A staat. Roma won woensdag met 2-1 van Genoa: Cengiz Ünder opende uit een geweldige vrije trap van Aleksandar Kolarov de score en een eigen goal van Ervin Zukanović bracht Roma even na rust op 2-0. Gianluca Lapadula scoorde nog wel voor Genoa, maar Roma verdedigde zijn voorsprong hierna met succes. Kevin Strootman deed als invaller de laatste acht minuten mee.

Torino - AC Milan 1-1
Internazionale zakt na de zeges van Lazio en AS Roma weer naar de vijfde plek in de Serie A; AC Milan staat zesde. I Rossoneri wisten woensdag niet te winnen bij Torino, ondanks een gemiste strafschop van de thuisploeg in de vierde minuut. Andrea Belotti ramde de bal op de lat en zag Giacomo Bonaventura vijf minuten later voor de 0-1 zorgen. Na rust kwam Torino op gelijke hoogte via een rake kopbal van Lorenzo De Silvestri uit een corner en 1-1 bleek de eindstand te zijn. Torino eindigde het duel met tien man: De Silvestri kreeg in blessuretijd zijn tweede gele kaart.

Benevento - Atalanta Bergamo 0-3
Een pijnlijke misser van Marten de Roon had geen vervelende gevolgen voor Atalanta Bergamo. Bij een 0-2 voorsprong op Benevento (doelpunten van Remo Freuler en Musa Barrow) mocht De Roon aanleggen voor een strafschop. Net voordat hij wilde schieten gleed de Nederlander echter uit, waardoor hij de bal hoog over het doel ramde. Niet lang hierna maakte Alejandro Gómez alsnog de derde van de avond. Bij Atalanta deden De Roon en Hans Hateboer van begin tot eind mee. In de strijd om de zesde plek heeft Atalanta nog maar twee punten minder dan Milan.