AC Milan: 'back to the future' met Ibrahimovic?

Reacties

Subtopper AC Milan vervolgt de Serie A zondagavond met een thuiswedstrijd tegen Torino. Veel interessanter is wat de club gaat ondernemen in transfermaand januari. Een rentree in de Champions League na ruim vijf jaar is het grote doel.

AC Milan: 'back to the future' met Ibrahimovic?

Het was een zinnenprikkelende inauguratietoespraak. 'AC Milan moet terug naar waar het thuishoort', sprak de nieuwe topman Ivan Gazidis deze week in zijn boodschap aan de fans. 'Met hart en ziel zal ik me daarvoor inzetten. Er liggen hier grote mogelijkheden. Forza Milan!'

AC Milan meldde medio september al vol trots dat Gazidis, eerder de CEO bij Arsenal, een contract tot halverwege 2020 was overeengekomen. De kersverse roerganger moet het beleid van de nieuwe eigenaren, Elliott Management Corporation, uitvoeren en bovenal voor rust zorgen na woelige jaren. Na de tegenvallende laatste Berlusconi-jaren belandde de club in het voorjaar van 2017 in handen van de Chinese zakenman Li Yonghong. Een transferzomer waarin met hagel werd geschoten volgde, maar de enorme sportieve stappen die in het vooruitzicht werden gesteld bleven uit. Li bleek niet zo in de slappe was te zitten als gedacht, waarna Elliott - dat eerder de Chinees een lening verstrekte - afgelopen zomer ten tonele verscheen.

Gazidis kan zijn borst natmaken. De Zuid-Afrikaan heeft ongetwijfeld als opdracht meegekregen om AC Milan weer mee te laten tellen in economisch opzicht. Op de meest recente lijst van Deloitte, dat jaarlijks de financiële cijfers van clubs bespreekt, bezetten De Rossoneri de 22ste plaats met een omzet van 191,7 miljoen euro.

Een foto van het AC Milan uit 2011, het jaar waarin De Rossoneri hun vooralsnog laatste landstitel pakten.
Een foto van het AC Milan uit 2011, het jaar waarin De Rossoneri hun vooralsnog laatste landstitel pakten.

Dat veel Premier League-clubs betere jaarcijfers presenteren mag geen nieuws heten, maar ook een club als Borussia Mönchengladbach zit AC Milan inmiddels financieel op de hielen. Het gekissebis met de UEFA over het al dan niet overtreden van de Financial Fair Play-regels past ook niet echt bij de grandeur van de club. Met zijn achtergrond in de Engelse competitie heeft Gazidis wellicht de commerciële voelsprieten om de achterstand op de Europese superrijken te verkleinen.

Dan helpt het wel als AC Milan dit seizoen in elk geval in de topvier eindigt en zo een Champions League-ticket veiligstelt. De formatie van Gennaro Gattuso bezette na veertien speelrondes de vierde plaats, maar het spel is veel te wisselvallig om voetstoots uit te gaan van Champions League-kwalificatie.

Beckham
In het licht van die brandende ambitie moet de mogelijke komst van Zlatan Ibrahimovic worden gezien. Een rentree welteverstaan: de Zweed was een van de boegbeelden van het AC Milan dat in het seizoen 2010/11 de Scudetto veroverde. Daarna eindigde de club uit de modestad nog als tweede en derde, waarna het verval zich inzette. Eind november meldde La Gazzetta dello Sport dat AC Milan met Ibrahimovic' club Los Angeles Galaxy in gesprek zou zijn over een transfer op huurbasis, waarna dagelijks wordt bericht over de sportieve toekomst van de 37-jarige Zweed. Eerder sloot AC Milan aangaande David Beckham, tot twee toe, een soortgelijke deal met La Galaxy.

Na Cristiano Ronaldo zou de Serie A zo opnieuw een attractie rijker zijn. Zlatan is wellicht het topje van de ijsberg; de entree van Gazidis levert veel geruchten op. Een mogelijke versterking waar AC Milan nog jaren plezier van kan hebben is Cesc Fàbregas. De Chelsea-middenvelder voerde naar verluidt al diverse gesprekken met vertegenwoordigers van De Rossoneri over een overgang. En ook de namen van Andreas Christensen, Gary Cahill en Aaron Ramsey staan hoog op het verlanglijstje. De komst van de Braziliaanse middenvelder Lucas Paquetá is bovendien op een oor na gevild.

AC Milan als epicentrum van de transferactiviteit dus, die status heeft de club in elk geval weer veroverd. Nu de terugkeer van de sportieve successen nog.

Serie A

Stand Serie A 2018/2019

Italië

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Juventus
38
28
6
4
70-30
+40
90
2
Napoli
38
24
7
7
74-36
+38
79
3
Atalanta Bergamo
38
20
9
9
77-46
+31
69
4
Internazionale
38
20
9
9
57-33
+24
69
5
AC Milan
38
19
11
8
55-36
+19
68
6
AS Roma
38
18
12
8
66-48
+18
66
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.