Aboukhlal dwingt het geluk af bij winnende start voor Marokko

Marokko heeft dankzij een laat doelpunt van Sofiane Boufal zijn eerste groepswedstrijd op het Afrika Cup-toernooi gewonnen van Ghana. AZ-aanvaller Zakaria Aboukhlal was bij de winnende goal betrokken.

Marokko
Marokko
1 - 0
Ghana
Ghana

Hakim Ziyech en Noussair Mazraoui ontbreken zoals bekend in de Marokkaanse selectie, maar AZ-aanvaller Aboukhlal werd wél opgeroepen. Tegen Ghana kreeg hij van bondscoach Vahid Halilhodzic een basisplaats. Aboukhlal hoopte in zijn zevende interland uiteraard op een heldenrol en had uiteindelijk ook een aandeel in de winnende goal. Dat was weliswaar met meer geluk dan wijsheid, maar Aboukhlal werd beloond voor het feit dat hij eens wat probeerde.

Vóór de late, winnende goal ontbrak het bij beide ploegen juist aan enig initiatief. Ghana en Marokko begonnen ongetwijfeld met de beste intenties aan de eerste groepswedstrijd, maar lieten in aanvallend opzicht vrijwel niets zien. De beste kans in de eerste helft was zes minuten voor rust voor Romain Saiss, die de bal uit een vrije trap van Sofiane Boufal niet tussen de palen kreeg. In de tweede helft redde de Marokkaanse doelman Yassine Bounou goed bij een afstandsschot van Joseph Paintsil.

Met de geboren Amsterdammer Tarik Tissoudali als invaller (hij maakte zijn interlanddebuut) was Marokko in de slotfase het meest op zoek naar de zege. De ploeg werd daarvoor beloond, toen Aboukhlal zich acht minuten voor het einde naar een weg door het vijandelijke strafschopgebied probeerde te dribbelen. De actie van de AZ-aanvaller slaagde niet, maar via een Ghanees been kwam de bal bij Boufal, die van dichtbij afdrukte.

Zo kende Marokko, waar NEC-vleugelverdediger Souffian El Karouani niet in actie kwam en Sofyan Amrabat het moest doen met een korte invalbeurt, een goede start van het Afrika Cup-toernooi. Ghana en Marokko zitten in de groep bij De Comoren en Gabon: zij nemen het later deze maandag (om 20.00 uur) tegen elkaar op. Marokko speelt vrijdag zijn tweede groepswedstrijd tegen De Comoren en Ghana treft dan Gabon.