Zwanziger komt met bewijs voor omkoping WK 2006

Reacties

Franz Beckenbauer zei maandagavond in een statement dat er geen omkoping is gepleegd in aanloop naar de toewijzing van het WK 2006 aan Duitsland, maar Theo Zwanziger zegt bewijzen te hebben die het tegendeel aantonen. Dat zegt de voormalige voorzitter van de Duitse bond (DFB) in gesprek met Bild.

Zwanziger komt met bewijs voor omkoping WK 2006

Zwanziger, behalve preses van de DFB in de periode 2006-2012 ook advocaat, beschikt over documenten die volgens hem bewijzen dat er moedwillig 250 duizend dollar smeergeld is betaald aan de inmiddels overleden Charles Dempsey. Doordat de Nieuw-Zeelander bij de toewijzing van het WK op het laatste moment zou hebben afgezien van een stem, won Duitsland de verkiezing met 12-11 van Zuid-Afrika.

De papieren die de zeventigjarige Duitser in bezit heeft zijn afkomstig uit de Zwitserse rechtszaak over ISL, de door voormalig Adidas-baas Horst Dassler opgerichte marketingorganisatie die tussen 1992 en 2000 miljoenen aan smeergeld betaalde aan FIFA-officials. In ruil daarvoor mocht de inmiddels failliete organisatie middels miljoenencontracten de uitzendrechten van FIFA-toernooien verkopen.

Beckenbauer
Beckenbauer erkende maandag dat er fouten zijn gemaakt bij de toewijzing van het WK 2006, maar de toenmalige voorzitter van het organisatiecomité bestreed dat er sprake was van omkoping. 'We hebben absoluut geen stemmen gekocht.' Ook de Duitse voetbalbond noemde de aantijgingen van het Duitse tijdschrift Der Spiegel bij monde van voorzitter Wolfgang Niersbach eerder al ongefundeerd. Ex-voetballer Günter Netzer besloot vandaag Zwanziger zelfs voor de rechter te dagen.

In Duitsland is kritiek op Zwanzigers rol in de hele affaire. In zijn functie als voorzitter van de Duitse bond had de zeventigjarige advocaat bepaalde zaken immers ook al kunnen signaleren. De FIFA opende desondanks op basis van zijn uitspraken in Der Spiegel een nieuw onderzoek met hulp van externe partijen naar de praktijken rondom het WK 2006.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.