Volop keuze voor Guardiola bij 'nieuw' Bayern München

Bayern München beleefde afgelopen seizoen grote successen in eigen land en Europa. Aan Pep Guardiola de taak om de prestaties van zijn voorganger Jupp Heynckes te evenaren. Voor VI.nl aanleiding om het 'nieuwe Bayern' in kaart te brengen. Bayern München heeft zich ook in de zomerperiode laten gelden. De regerend Europees kampioen raakte Mario Gomez (Fiorentina) en Anatoliy Tymoshchuk (Zenit Sint-Petersburg) kwijt, maar haalde voor het nieuwe seizoen Mario Götze (Borussia Dortmund), Thiago Alcántara (Barcelona) en Jan Kirchhoff (FSV Mainz 05) naar München.

Volop keuze voor Guardiola bij 'nieuw' Bayern München

Onder het bewind van de nieuwe trainer Pep Guardiola wil de Duitse grootmacht komend seizoen nieuwe successen boeken. Met vers bloed in de selectie wil Bayern de nationale titel, de DFB Pokal en de Champions League prolongeren. Met de nieuwe krachten is er keuze te over, waarbij de moeilijkste beslissingen moeten worden genomen voor de offensieve posities.

DefensieWe beginnen met de achterhoede en de keeperspositie bij Der Rekordmeister. Manuel Neuer is zeker van zijn plaats tussen de palen, met als back-up de ervaren Tom Starke en het talent Lukas Raeder. In dat opzicht geen opvallende zaken. Ook in de defensie lijken er geen veranderingen plaats te vinden. Het is overigens wel de minst bezette linie bij de Zuid-Duitsers. <i>Jan Kirc<b></b>hhoff links op de foto met technisch directeur Mathias Sammer.</i> De verwachting bij velen is dat aanvoerder Philipp Lahm, Jérôme Boateng, de Braziliaan Dante en David Alaba de achterhoede gaan vormen, terwijl Guardiola al liet doorschemeren in Javi Martínez een centrale verdediger van het 'nieuwe Bayern' te zien. De Spanjaard speelde in dienst van Athletic de Bilbao al eerder op die positie, terwijl Boateng het afgelopen een alles behalve sterke indruk achter liet.

Daarnaast heeft de Catalaan met Kirchhoff nog een serieuze kandidaat voor een rol als centrale verdediger. Tot slot heeft Guardiola met Daniel van Buyten, Rafinha, Diego Contento kwalitatief sterke alternatieven in defensief opzicht, terwijl ook de langdurig geblesseerde Holger Badstuber dit kalenderjaar weer beschikbaar is.

MiddenveldWaar Jupp Heynckes steevast rouleerde met Bastian Schweinsteiger, Martínez, Luiz Gustavo en Tymoshchuk voor de twee controlerende posities op het middenveld, lijkt zijn opvolger te opteren voor één defensieve kracht. Bijkomend voordeel voor Guardiola is dat de ervaren Schweinsteiger ook een aanvallende rol op het middenrif kan vertolken. <i>Th<b></b>iago Alcá<b></b>ntara namens Europees kampioen Spanje in duel met Jordy Clasie tijdens het Jeugd-EK in Israël.</i> Met de komst van Thiago en Götze kiest Guardiola in de oefencampagne voor een aanvallender Bayern met, mede afhankelijk van de bezetting voorin, drie/vier offensieve middenvelders. En juist daar is het dringen met spelers als Arjen Robben, Thomas Müller, Franck Ribéry, Toni Kroos, Schweinsteiger, Xherdan Shaqiri, die in de belangstelling staat van Liverpool, en eerder genoemde aankopen Thiago en Götze.

De verwachting is dat een ieder voldoende speeltijd gaat krijgen gezien de overvolle agenda van de Duitse recordkampioen. Ook Robben hoeft niet te vrezen voor een seizoen op de bank. Guardiola noemde Robben 'een cadeau'. Daarmee kwam direct een einde aan de geruchten dat Robben weg zou moeten. <i>Sterspelers Arjen Robben en Franck Ribéry vieren een treffer.</i> AanvalOp het eerste oog kun je stellen dat Mario Mandzukic onomstreden is aangezien de 34-jarige Claudio Pizarro de rol als pinchhitter vervult. Toch is de kans aanwezig dat de voormalige coach van Barcelona gaat kiezen voor een type spits in een rol zoals Lionel Messi die bij Barça bekleedt.

Die rol is wellicht weggelegd voor Ribéry, die als een valse spits kan inzakken naar de middenlinie waardoor er ruimtes ontstaan voor de flankspelers Robben en Müller. Al met al voldoende mogelijkheden en keuzes voor Guardiola, die ook bij Bayern München wil gaan domineren met het bij Barcelona geïntroduceerde zogeheten Tiki-taka-voetbal. (Jarno Verweij)

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen