Video-arbiter beleeft vuurdoop in officiële FIFA-competitie

Reacties

Marco van Basten is blij dat tijdens het WK voor clubteams, dat donderdag al begint, de arbiter van dienst hulp krijgt van de videoscheidsrechter. Het betreft een primeur in een officiële competitie onder auspiciën van de FIFA.

Video-arbiter beleeft vuurdoop in officiële FIFA-competitie

'Dit betekent een grote stap voorwaarts in het proces van het toepassen van technologie', zegt Van Basten op de website van de FIFA. De voormalig Wereldvoetballer van het Jaar werkt sinds dit najaar als Chief Officer for Technical Development bij de wereldvoetbalbond.

'We hebben ons goed voorbereid met behulp van onder meer de IFAB (de internationale spelregelcommissie, red.). Deze test kan weleens zeer waardevol blijken, omdat we er op deze manier achter kunnen komen welke verbeteringen aan het systeem nog nodig zijn.' Onder anderen Danny Makkelie is een van de uitverkoren video-arbiters bij het toernooi in Japan.

De FIFA is er veel aan gelegen uitvoerig te testen, aangezien president Gianni Infantino de videoscheidsrechter in wil zetten tijdens het WK 2018 in Rusland.

De videoscheidsrechter beleefde ruim twee maanden geleden tijdens het duel in de strijd om de KNVB-beker tussen Ajax en Willem II zijn vuurdoop in een officiële wedstrijd. Arbiter Pol van Boekel stond destijds in contact met videoscheidsrechter Danny Makkelie. De KNVB is sowieso een van de voortrekkers in het project; volgende week maakt bij drie achtstefinaleduels in het KNVB-toernooi het 'extra paar ogen' zijn opwachting.

Het WK voor clubteams begint donderdag met het duel tussen het Japanse Kashima Antlers en Auckland City uit Nieuw-Zeeland. Champions League-houder Real Madrid en Copa Libertadores-winnaar Atlético Nacional stromen pas in de halve eindstrijd in.

Programma WK clubteams
Dag Wedstrijd Ronde
08/12 Kashima Antlers (Jap) - Auckland City (NZl) Eerste ronde
11/12 Jeonbuk Hyundai (ZKo) - Club América (Mex) Tweede ronde
12/12 Mamelodi Sundowns (ZAf) - Kashima Antlers/Auckland City Tweede ronde
14/12 Verliezers tweede ronde Wedstrijd om vijfde plaats
14/12 Atlético Nacional/Mamelodi Sundowns (ZAf) - Kashima Antlers/Auckland City Halve finale
15/12 Real Madrid - Jeonbuk Hyundai/Club América Halve finale
18/12 Verliezers halve finale Wedstrijd om derde plaats
18/12 Winnaars halve finale Finale
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.