VI 1: Hiddink-enquête, Brazilië, Dost, Narsingh en Moisander

Op de cover van de nieuwe editie van Voetbal International, die dinsdag al uitkwam, staat Ronald Koeman naast Guus Hiddink, de man die Nederland verdeelt met zijn status van beoogd bondscoach.

VI 1: Hiddink-enquête, Brazilië, Dost, Narsingh en Moisander

Een rondgang langs verschillende (oud-)trainers en (oud-)bestuurders leert dat een groot deel van de voetbalwereld in Nederland niet zit te wachten op Hiddink als nieuwe bondscoach. 'Ronald Koeman is veel meer een echte trainer, Guus Hiddink een wandelende reclamezuil voor de KNVB', aldus een van de geraadpleegden.

Ook worden de vraagtekens over de handelswijze van de KNVB in de nieuwe Voetbal International onderbouwd, waarbij verslaggevers Martijn Krabbendam, Frans van den Nieuwenhof en Taco van den Velde ook de dubieuze rol van directeur betaald voetbal Bert van Oostveen belichten.

Ruim een half jaar voordat Oranje neerstrijkt in Brazilië zocht en vond Michel van Egmond een andere kant van het land waar komende zomer de nodige sterren willen schitteren. 'Je weet niet wat je ziet daar, het is echt de hel.'

Twee Europese steden komen dankzij een spits tot leven in Voetbal International. Marco Timmer schetst een beeld van Wolfsburg, de standplaats van Bas Dost. Misschien voorlopig, want ondanks diens worsteling is de aanvaller in eigen land nog zeer gewild. 'Het verschil met Nederland is echt groot.'

Geert-Jan Jakobs dook onder in Norwich om een beeld te krijgen van waar Ricky van Wolfswinkel en Leroy Fer afgelopen zomer terecht zijn gekomen. Het bezoek loopt anders dan verwacht, maar gelukkig wacht de VI-verslaggever in de pub een oude bekende: John Linford, de vermaarde en gevreesde oud-spits van Fortuna Sittard. 'Shirts van Leroy Fer verkopen als een trein.'

Door een gescheurde voorste kruisband kwam er abrupt een voorlopig einde aan de internationale doorbraak van Luciano Narsingh (foto). De buitenspeler van PSV verhaalt uitgebreid over zijn soms eenzame weg terug, zijn rentree en de perikelen in Eindhoven. Voorlopig is het WK voor hem nog een brug te ver.

FC Twente presteerde mede dankzij de Scandinavische degelijkheid sterk in de eerste seizoenshelft. De Zweed Rasmus Bengtsson en de Deen Andreas Bjelland vormen het kloppende hart van de Enschedese defensie, mede dankzij de geslaagde ontdekkingstocht naar hun sterke en zwakke punten.

Bij Ajax heeft Joël Veltman zich centraal achterin stormachtig ontwikkeld, zo weet ook collega Niklas Moisander. De Finse international kent dan ook geen twijfel over waar de jongeling zich komende zomer ophoudt: Brazilië.

Aan het einde van 1995 voltrok zich in de voetbalwereld een revolutie, die de positie van het voetbal in Nederland blijvend heeft veranderd. Voetbal International gaat die zorgelijke ontwikkeling vanaf deze week belichten. In acht afleveringen schetsen wij de staat waarin het Nederlandse voetbal zich in 2014 bevindt.

Voor een overzicht van alle spraakmakende columns en de volledige inhoud van VI 1 klik hier. Het nieuwe nummer direct bestellen zonder verzendkosten te betalen? Dat kan. Bestel voor 17.00 uur nog, dan wordt uw VI dezelfde dag nog verstuurd en heeft u de nieuwe editie de volgende dag al binnen.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen