Vette jaren lijken voorbij voor Bruma's Wolfsburg

Reacties

In de dertiende speelronde van de Bundesliga krijgt VfL Wolfsburg bezoek van Hertha BSC. VI-redacteur Sander Janssen heeft aandacht voor de club die naast sportief nu ook financieel onder druk staat door de problemen bij suikeroom Volkswagen.

Vette jaren lijken voorbij voor Bruma's Wolfsburg

Van een Ismaël-effect is tot nu toe weinig sprake bij Wolfsburg. Half oktober werd beloftentrainer Valérien Ismaël aangesteld als opvolger van de ontslagen Dieter Hecking. Een ommekeer bleef uit. De ploeg van verdediger Jeffrey Bruma pakte sindsdien vier punten en staat veertiende in de Bundesliga. De voorsprong op de 'gevaarlijke' zestiende plaats bedraagt maar twee punten. En dan is het slechte nieuws nog niet voorbij.

Er dreigt een leegloop bij Wolfsburg, de club die dankzij het geld van autobedrijf Volkswagen de afgelopen jaren voor miljoenen euro's aan spelers kocht. Die tijden lijken voorbij. De Duitse autobouwer gaat flink saneren en daarbij wordt de voetbalclub niet gespaard. In Duitsland gaan de komende vijf jaar 23 duizend banen verloren bij het bedrijf. De krant Bild meldt dat de investeringen in Wolfsburg twintig tot dertig procent minder worden.

Volgens het dagblad pompt Volkswagen zo'n negentig miljoen euro per seizoen in Wolfsburg. Daarvan werd in 2015 bijvoorbeeld Julian Draxler van Schalke 04 gehaald voor 36 miljoen euro. Afgelopen zomer waren Yannick Gerhardt van 1. FC Köln en Bruma voor bij elkaar bijna dertig miljoen euro de grote aankopen.

Jeffrey Bruma met links Yannick Gerhardt en rechts Daniel Didavi. Bruma en Gerhardt waren afgelopen zomer de grootste aankopen van Wolfsburg.
Jeffrey Bruma met links Yannick Gerhardt en rechts Daniel Didavi. Bruma en Gerhardt waren afgelopen zomer de grootste aankopen van Wolfsburg.

De sportieve misère bij de kampioen van 2009 mag dan misschien een incident zijn, maar gezien de financiële situatie ziet de toekomst er ook niet rooskleurig uit. In de winter moet Wolfsburg wellicht afscheid nemen van enkele grootverdieners. Draxler heeft al meerdere malen aangegeven graag te willen vertrekken. Ook middenvelder Luiz Gustavo en verdedigers Ricardo Rodiguez en Vieirinha staan op de nominatie om te worden verkocht.

Wolfsburg komt er nu achter dat het een nadeel kan zijn als een bedrijf een club voor honderd procent in handen heeft. Als het slecht gaat met Volkswagen is de kans groot dat het ook slecht gaat met Wolfsburg. Bij competitiegenoot FC Ingolstadt 04 heeft Audi bijvoorbeeld maar twintig procent van de aandelen in bezit.

Gezien de huidige veertiende plaats en de dreiging dat de selectie in de winter kwaliteit gaan inleveren, wordt het voor Ismaël en zijn mannen nog een hels karwei om in de Bundesliga te blijven.

Programma
FSV Mainz 05 02-12
20:30
Bayern München
Borussia Dortmund 03-12
15:30
Borussia
Mönchengladbach
Bayer Leverkusen 03-12
15:30
SC Freiburg
VfL Wolfsburg 03-12
15:30
Hertha BSC
Werder Bremen 03-12
15:30
FC Ingolstadt 04
1899 Hoffenheim 03-12
15:30
1. FC Köln
RB Leipzig 03-12
18:30
Schalke 04
Darmstadt 98 04-12
15:30
Hamburger SV
FC Augsburg 04-12
17:30
Eintracht Frankfurt
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.