Vluchteling Manneh, de trots van Gambia bij Werder Bremen

Reacties

Voor de achtste speelronde in de Bundesliga blikt VI-redacteur Sander Janssen vooruit op het duel tussen RB Leipzig en Werder Bremen, met aandacht voor Ousman Manneh.

Vluchteling Manneh, de trots van Gambia bij Werder Bremen

Zaterdag was zijn moment. In de wedstrijd tegen Bayer Leverkusen miste de Gambiaanse aanvaller nog een levensgrote kans op de openingstreffer, die Zlatko Junuzovic uit de rebound wel maakte. Na een uur spelen, bij een 1-1 stand, sloeg Manneh wel toe. Na een mislukte poging van Junuzovic kwam de bal voor zijn voeten. Al vallend zorgde het negentienjarige talent voor de 2-1. Hiermee werd hij de eerste Gambiaan die scoorde in de Bundesliga, maar dat is niet het meest bijzondere aan de jongeling van Werder.

Het verhaal van Manneh is zowel prachtig als bedroevend. In 2014 liet hij op zeventienjarige leeftijd zijn familie en land achter, op zoek naar een betere toekomst. Yahya Jammeh greep in 1994, toen Manneh nog niet eens was geboren, de macht in Gambia en regeert sindsdien als dictator over het land in West-Afrika. Manneh voetbalde bij het door Amerikanen geleide Rush Soccer Academy, maar wilde zijn talent ergens anders laten zien.

Manneh vluchtte naar Europa en belandde uiteindelijk in een asielzoekerscentrum dichtbij Bremen. Ook daar bleef hij voetballen en al snel mocht hij meespelen bij een jeugdteam van de lokale amateurclub Blumenthaler SV. Na elf duels had Manneh al vijftien keer gescoord. Dat merkten ook de grote Duitse clubs, die zich bij hem meldden. Ondanks stages bij Hamburgers SV, Schalke 04 en VfL Wolfsburg koos Manneh voor Werder.

Sindsdien is zijn carrière in een stroomversnelling geraakt. Als jeugdspeler tekende hij in maart 2015 een contract tot de zomer van 2018. Vier maanden later maakte hij zijn debuut in de Derde Bundesliga bij het reserveteam van Werder, dat onder leiding stond van Alexander Nouri. Daar zou Manneh de basis leggen voor een kans bij het eerste. Hoewel hij vorig seizoen maar drie keer scoorde voor de reserves, zag Nouri het talent van Manneh.

Manneh en Nouri vieren de 2-1 winst op Wolfsburg.
Manneh en Nouri vieren de 2-1 winst op Wolfsburg.

Toen trainer Viktor Skripnik in september werd ontslagen na een tegenvallende start, schoof Werder de 37-jarige Nouri door. Hij was niet de enige, want al snel maakte ook Manneh de overstap naar het eerste elftal. Door de schorsing van ex-AZ-spits Aron Jóhannsson beleefde de Gambiaan zijn vuurdoop met een basisplaats tegen FSV Mainz 05. Hij overtuigde, want Manneh was ook in de drie duels daarna de eerste spits van Werder. Succes kon haast niet uitblijven.

Onder Nouri begon Werder weer punten te pakken en het vertrouwen groeide elke week. Het begon voor Manneh met een assist op Serge Gnabry in de uitwedstrijd tegen SV Darmstadt 98 (2-2). Maar Manneh wilde meer. Hij wilde die goal, die hij afgelopen zaterdag maakte tegen Bayer Leverkusen. Met rugnummer 47 rende hij richting het uitzinnige publiek. Hij viel op zijn knieën en boog richting God. Nu Manneh zijn eerste treffer heeft gemaakt, krijgt Nouri langzamerhand gelijk over het talent. Concurrenten Jóhannsson en Lennart Thy kijken toe, want Manneh grijpt zijn kans bij Werder.

Programma
Hamburger SV 21-10
20:30
Eintracht Frankfurt
Bayer Leverkusen 22-10
15:30
1899 Hoffenheim
Hertha BSC 22-10
15:30
1. FC Köln
FC Ingolstadt 04 22-10
15:30
Borussia Dortmund
Darmstadt 98 22-10
15:30
VfL Wolfsburg
SC Freiburg 22-10
15:30
FC Augsburg
Bayern München 22-10
18:30
Borussia
Mönchengladbach
RB Leipzig 23-10
15:30
Werder Bremen
Schalke 04 23-10
17:30
FSV Mainz 05
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.