Zwalkend Werder Bremen staat nu al voor een hels karwei

Reacties

De spanning loopt ongetwijfeld op tot het kookpunt als 'het café-elftal' van Werder Bremen zondagmiddag in het eigen Weserstadion om 15.30 uur aftrapt tegen FC Augsburg. Na twee nederlagen in de eerste twee officiële duels nemen de supporters geen genoegen meer met minder dan de winst. VI-redacteur Mitchell Minnaard blikt vooruit.

Zwalkend Werder Bremen staat nu al voor een hels karwei

Fans van Werder Bremen tuimelden 14 mei dit jaar over elkaar heen, in een roes van blijdschap en opluchting. Chelsea-huurling Papy Djilobodji maakte aan alle degradatiezorgen een einde door een paar minuten voor het laatste fluitsignaal in het thuisduel met Eintracht Frankfurt te scoren. Hij bepaalde de eindstand op 1-0. Play-offs voor promotie/degradatie werden ontlopen, Werder was verzekerd van een nieuw Bundesliga-jaar.

Maar de club die in 2004 nog een titel vierde op het hoogste niveau had niet veel slechter aan het daarop volgende seizoen kunnen beginnen. Na uitschakeling in de strijd om de DFB-Pokal door een derdedivisionist en een 6-0 nederlaag in de eerste speelronde van de Bundesliga steken diezelfde - vorig seizoen blije en opgeluchte - fans het hoofd van trainer Viktor Skripnik al door de strop, klaar om bij een nederlaag de stoel onder zijn voeten vandaan te schoppen.

Zootje ongeregeld
De 46-jarige Oekraïner weigert te buigen voor de mening van de massa. Hij wil dat de spelers zich aan hem aanpassen, niet andersom. 'Ik ga spelers nu niet ineens anders behandelen. Dan zou ik Viktor Skripnik niet meer zijn', zegt hij in gesprek met BILD. Skripnik heeft alleen de pech dat hij een zootje ongeregeld onder zijn hoede heeft.

Althans, als we de publieke opinie mogen geloven. Die wordt vaak gevoed door snedige uitspraken van oud-spelers van de club, in dit geval door Werder-legendes Uli Borowka en Thorsten Legat. Zij luiden de Bremer noodklok na de beschamende nederlaag tegen Bayern München van vorige week.

'Werder speelt als een café-elftal', briest Borowka. 'Viktor is een geweldige gozer en een goede coach en heeft ze vorig seizoen naar de halve finale van het toernooi om de DFB-Pokal geleid, het is het elftal dat niet deugt', poneert Legat. 'Ze spelen zonder hart en laten hem in de steek. Ze verdienen het niet om dit shirt te dragen.'

Werder Bremen-coach Viktor Skripnik (links) staat behoorlijk onder druk, volgens sommigen ten onrechte. 'Viktor is een geweldige gozer en een goede coach, het is het elftal dat niet deugt.'
Werder Bremen-coach Viktor Skripnik (links) staat behoorlijk onder druk, volgens sommigen ten onrechte. 'Viktor is een geweldige gozer en een goede coach, het is het elftal dat niet deugt.'

Op papier staat er echter een behoorlijke selectie. Zo werd aanvaller Max Kruse deze zomer weggekaapt bij VfL Wolfsburg, kwam buitenspeler Serge Gnabry over van Arsenal en sloot ex-Ajacied Niklas Moisander zich aan bij de sportverein uit Bremen. Zij voegden zich daar bij spelers als Aron Jóhannsson (ex-AZ), Fin Bartels, Theodor Gebre Selassie en de oude, maar nog o zo sluwe vos Claudio Pizarro (37).

Maar aan de onderkant is het niveau te laag, erkende Skripnik. De oefenmeester verbant daarom enkele spelers naar de Onder -23, om 'effectiever te kunnen trainen'. De talentvolle Maximilian Eggestein (19) behoort tot de ongelukkigen. 'En dat is hard voor de spelers, maar ook moeilijk voor mij', spreekt de trainer, sinds eind oktober 2014 de eindverantwoordelijke bij het vlaggenschip van de groen-witten. 'Er zullen jongens gefrustreerd zijn, maar dat moet dan maar.'

Lantaarnpaal
Alles om aan die eerste zege van het seizoen te komen. Want hoewel een nederlaag tegen Bayern München ongetwijfeld was ingecalculeerd, baarde het spel zorgen. De ploeg produceerde, zonder de geblesseerden Pizarro en Kruse, slechts twee schoten op doel. Jóhannsson bleek als enige aanvaller even effectief en productief als een lantaarnpaal; de defensie trok geen muur op, maar een halfhoog tuinhekje.

'Maar er móét nu van FC Augsburg gewonnen worden', zegt de zeventigjarige Willi Lemke, een andere grote naam uit de clubhistorie. Skripnik countert met de zin: 'Mensen als Willi Lemke hebben een mening, maar ik versta ze ook zonder woorden.' De fans willen weer kunnen juichen, Skripnik voelt dat ook. Als alles verloopt volgens het ideale scenario dat hij in zijn hoofd heeft, zijn de spelers van Werder Bremen - zoals het een 'café-elftal' betaamt - zondagavond weer dronken van geluk. (Mitchell Minnaard)

Programma
Schalke 04 09-09
20:30
Bayern München
Bayer Leverkusen 10-09
15:30
Hamburger SV
VfL Wolfsburg 10-09
15:30
1. FC Köln
FC Ingolstadt 04 10-09
15:30
Hertha BSC
Darmstadt 98 10-09
15:30
Eintracht Frankfurt
SC Freiburg 10-09
15:30
Borussia
Mönchengladbach
RB Leipzig 10-09
18:30
Borussia Dortmund
Werder Bremen 11-09
15:30
FC Augsburg
FSV Mainz 05 11-09
17:30
1899 Hoffenheim
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.