Verslag WK-loting: Oranje treft Spanje, Chili en Australië

De loting voor het WK is geweest. Oranje treft op het WK 2014 in Brazilië wereldkampioen Spanje, Chili en Australië. VI.nl volgde het spektakel live. Lees onderstaand alles nog eens terug.

Verslag WK-loting: Oranje treft Spanje, Chili en Australië

● 18.45 uur: de reacties stromen binnen. Zie de overige berichten van VI.nl voor allerhande reacties, meer info en vooruitblikken. Het live-verslag is hiermee gesloten.

● 18.44 uur: VI-weetje: Dat Spanje en Nederland op 13 juni meteen weer tegenover elkaar staan levert een unicum op in de WK-historie. Nooit eerder begon de wereldkampioen aan het verdedigen van zijn titel tegen het land waarvan het vier jaar eerder nog de finale won. Volgens de oude regels zou Spanje-Nederland vier jaar na de eindstrijd in Johannesburg zelfs de openingswedstrijd van het WK geweest zijn. Frankrijk was in 2002 echter de laatste wereldkampioen die het WK opende. Sindsdien deed het gastland dat.

● 18.40 uur: Australische kranten spreken van een nightmare-loting. De kansen zijn met Oranje, Spanje en Chili nihil. Overigens won Oranje nog nooit van Australië.

● 18.39 uur: De sterspelers Cristiano Ronaldo (Portugal) en Lionel Messi (Argentinië) zouden elkaar al in de kwartfinale kunnen tegenkomen.

● 18.25 uur: In Spanje wordt gesproken van de Poule des Doods. AS ziet de paring aan Oranje, Australië en Chili als enorm zwaar.

● 18.19 uur: Nederland speelt op vrijdag de dertiende van juni 2014, vijf dagen later op 18 juni weer. En ook op 23 juni komt Oranje in actie. De eerste wedstrijd is tegen Spanje, daarna volgen Australië en Chili. De tijden: 16.00 uur, 13.00 uur en 13.00 uur plaatstelijke tijd. Dat houdt in dat de wedstrijden in Nederland beginnen om 22.00 uur, 18.00 uur en de derde ook om 18.00 uur.

● 18.18 uur: als Nederland geen eerste wordt, is de kans groot dat in de volgende ronde Brazilië wacht. Het gastland moet dan wel poule A winnen.

● 18.15 uur: Cristiano Ronaldo treft met Portugal Duitsland. Die ploeg wilde hij juist vermijden.

● 18.12 uur: ORANJE NAAR GROEP B MET SPANJE, CHILI EN AUSTRALIË. Een herhaling van de WK-finale is dus een feit. Nederland speelt in Salvador, in Porto Alegre en in Sao Paulo. Het tropische Manaus is geen speelstad voor Oranje. Daar is de eerste wedstrijd Engeland-Italië.

● 18.12 uur: openingswedstrijd Brazilië-Kroatië. Op 12 juni over 188 dagen.

● 18.11 uur: België mag niet klagen over de loting. Algerije, Rusland en Zuid-Korea zijn de tegenstanders.

● 18.09 uur: Groep E lijkt op het oog zwak. Zwitserland, Ecuador en Honduras treffen elkaar. De vierde ploeg is Frankrijk. Saillant: de landen van UEFA-preses Michel Platini en FIFA-baas Joseph Blatter zitten bij elkaar in de poule. Vooraf was er veel ophef over het besluit tot verandering van de opzet van de loting. Platini stelde dat hij daar niets mee te maken had als Fransman, maar dat het een besluit van de FIFA was.

● 18.05 uur: de ploegen blijven komen. Zie overzicht.

● 18.03 uur: de broers Kevin-Prince en Jerome Boateng treffen elkaar. Ghana en Duitsland zitten bij elkaar in de poule.

● 18.00 uur: Italië is het Europese land dat naar Pot 2 is overgeheveld. De Italianen treffen Uruguay.

Groep A Groep B Groep C Groep D
Brazilië Spanje Colombia Uruguay
Kroatië NEDERLAND Griekenland Costa Rica
Mexico Chili Ivoorkust Engeland
Kameroen Australië Japan Italië
Groep E Groep F Groep G Groep H
Zwitserland Argentinië Duitsland België
Ecuador Bosnië-Herz. Portugal Algerije
Frankrijk Iran Ghana Rusland
Honduras Nigeria VS Zuid-Korea




●17.55 uur: Brazilië en Spanje zijn ingedeeld in groep A en B. Colombia is poule C en Uruguay is het groepshoofd van poule D. Poule E: Zwitserland. Argentinië, Duitsland en België zijn ingedeeld in groep F, G en H.

● 17.50 uur: De loting word verricht door acht zeer luxe assistenten: WK-coryfeeën Cafú (Brazilië), Fabio Cannavaro (Italië), Alcides Ghiggia (Uruguay), Fernando Hierro (Spanje), Geoff Hurst (Engeland), Mario Kempes (Argentinië), Lothar Matthäus (Duitsland) en Zinedine Zidane (Frankrijk). De 86-jarige Ghiggia maakte in 1950 het winnende doelpunt in de allesbeslissende groepswedstrijd en dompelde heel Brazilië in rouw. Een voor een maken de WK-helden van weleer hun opwachting. 'Ik hoop op een finale tussen Brazilië en Uruguay', vertelde de Uruguayaan al.

● 17.48 uur: FIFA-secretaris-generaal Jerome Valcke maakt zijn opwachting. De daadwerkelijke loting staat op het punt van beginnen.

● 17.45 uur: er is veel over te doen geweest. De WK-stadions worden in een compilatie getoond. Niet alle voetbaltempels zijn al af. Bovendien werd het stadion in Sao Paulo, de thuishaven van Corinthians, getroffen door een ongeluk. Een bouwkraan viel op de tribune en twee arbeiders kwamen om. In het desbetreffende stadion zal de openingswedstrijd vooralsnog doorgaan, liet de FIFA al weten.

● 17.42 uur: opnieuw een dansshow achter de rug. Pelé maakt zijn opwachting. De beste voetballer ooit van de Brazilianen werd liefst drie keer wereldkampioen. 'Ik denk dat Brazilië de finale haalt', aldus de levende legende. Ook blikt hij terug op de WK-finale van 1950, toen Brazilië van rivaal Uruguay verloor. 'Ik luisterde toen naar de radio en zag mijn vader huilen omdat ons land verloor. Dat wil ik mijn kinderen besparen.'

● 17.35 uur: Ook de mascotte maakt zijn opwachting. Gordeldier Fuleco wordt vergezeld door Bebeto en de Braziliaanse voetbalster Marta. Bebeto scoorde op het WK van 1994 tegen Oranje in de kwartfinale. Nederland verloor destijds met 3-2. De inmiddels afgezwaaide aanvaller vierde dat doelpunt met een wieggebaar. Dat kunststukje herhaalde hij nog maar eens. Bebeto was immers een van de eerste en dus trendsetter. De manier van juichen kreeg navolging.

●17.31 uur: strak in pak betreedt Ronaldo het podium. De oud-spits van onder meer PSV is topscorer aller tijden van het WK met vijftien treffers. 'Dit gaat het beste WK ooit worden.' Nadat ook de WK-bal, de Brazuca, aan het publiek is getoond vervolgt de show met filmpjes van de Europese en Noord en Midden-Amerikaanse deelnemers. Ook Oranje komt aan bod.

●17.30 uur: na opnieuw een dansshow worden alle deelnemers uit Zuid-Amerika en Afrika voorgesteld met een compilatie. Sterren als Radamel Falcao, Lionel Messi en Luis Suarez komen voorbij.

● 17:25 uur: Vicente del Bosque, bondscoach van Spanje, levert de wereldbeker in. 'En we winnen die beker graag nog een keer. Maar de concurrentie is enorm groot', aldus de keuzeheer van de Spanjaarden.

● 17:20 uur: in een volgend filmpje komen alle oud-wereldkampioenen aan bod. De drie finales van Oranje zijn ook te zien. Alle wereldkampioenen zijn volgend jaar present.

● 17:15 uur: 'Voetbal moet de mensen samenbrengen', verwijst Blatter nogmaals naar Mandela, die ooit deze uitspraak bezigde. Vijf keer werd Brazilië wereldkampioen. 'En we hebben nu weer een goede ploeg', aldus president Rousseff. Ze heeft blijkbaar verstand van voetbal.

● 17.05 uur: FIFA-preses Sepp Blatter betreedt het podium. Hij kondigt aan dat er een minuut stilte in acht genomen zal worden voor het overlijden van Nelson Mandela. De Braziliaanse president Dilma Rousseff, die Blatter vergezelt, benadrukt dat 'het voetbal in de harten van alle Brazilianen zit.' Alle oude wereldkampioenen zijn present op het WK. 'Het werd tijd dat het WK terugkeert op Braziliaanse bodem', vertelde Blatter. Sinds 1950 werd het mondiale toernooi niet meer in de bakermat van het voetbal georganiseerd.

● 17.02 uur: De presentatoren, Fernanda Lima en Rodrigo Hilbert, kondigen aan dat rond 17.50 uur de daadwerkelijke loting begint. Die bezigheden worden voorgegaan door show en dans op Braziliaanse wijze.

● 17.00 uur: De ceremonie is inmiddels begonnen. Met een fraaie compilatie wordt allereerst teruggekeken op het WK van Zuid-Afrika. Drie jaar geleden werd Spanje wereldkampioen ten koste van Nederland. In het filmpje ruime aandacht voor Nelson Mandela, die donderdag op 95-jarige leeftijd overleed.

Bondscoach Louis van Gaal.
Bondscoach Louis van Gaal.

● 'Ik heb niet zo veel met dit circus. Bovendien speelt er meer', vertelde bondscoach Louis van Gaal kort voor de loting aan de NOS. 'Je denkt namelijk meer na over de reisafstanden, de speeltijden en het klimaat', vervolgde Van Gaal, die zich uiterst kritisch toonde. 'En dan hebben we het nog niet eens over de hersteltijd voor spelers. Het is geen WK onder gelijke omstandigheden. Dat is het belachelijke aspect hieraan. In sport zou je het louter moeten hebben over de tegenstanders en niet over de omstandigheden. Hier kan Louis van Gaal niets aan veranderen; dit circus.'

● Voorafgaand aan de daadwerkelijke indeling van de poules, zal een van de negen landen uit Pot 4 overgeheveld worden naar Pot 2. Als dat Nederland is, wacht mogelijk een ware Groep des Doods. 'Het verschil in ranking tussen Europese landen is minder groot dan in 2006. Daarom vindt de FIFA een loting nu eerlijker', aldus Bert van Oostveen, directeur betaald voetbal van de KNVB. De Nederlandse voetbalbond vroeg om opheldering na de opvallende koerswijziging van de FIFA. Aanvankelijk zou Frankrijk op basis van de wereldranglijst immers in Pot 2 ingedeeld worden.

De potindeling Pot 1 (de groepshoofden): Brazilië, Argentinië, Colombia, Uruguay, België, Zwitserland, Spanje en Duitsland.* Pot 2: Ghana, Kameroen, Algerije, Ivoorkust, Nigeria, Chili, Ecuador en land uit Pot 4. Pot 3: Australië, Iran, Japan, Zuid-Korea, Costa Rica, Honduras, Mexico en de Verenigde Staten. Pot 4: Bosnië & Herzegovina, Engeland, Frankrijk, Griekenland, Italië, Kroatië, Nederland, Portugal en Rusland.

* = Op basis van de FIFA-wereldranglijst van oktober werd Oranje niet tot de groepshoofden gerekend.

● De openingswedstrijd van het WK zal op 12 juni 2014 zijn. Dat is nog 188 dagen weg.

● Ook tijdens de loting van het WK zal stil worden gestaan bij het op 95-jarige overlijden van Nelson Mandela. Het WK van 2010 was in zijn thuisland.De Zuid-Afrikaanse apartheidsstrijder wordt wereldwijd herdacht en ook in de Eredivisie zal een minuut stilte in acht genomen worden.

● De loting word verricht door WK-coryfeeën Cafú (Brazilië), Fabio Cannavaro (Italië), Alcides Ghiggia (Uruguay), Fernando Hierro (Spanje), Geoff Hurst (Engeland), Mario Kempes (Argentinië), Lothar Matthäus (Duitsland) en Zinedine Zidane (Frankrijk). Levende legende en drievoudig wereldkampioen Pelé had van tevoren al laten weten geen hand te willen hebben in de loting. 'Ik ben bang dat ik dan een ongunstige loting voor Brazilië op mijn geweten krijg', aldus de beste Braziliaanse voetballer ooit.

● Zoals te doen gebruikelijk oefent de FIFA de hele loting. Uit de twee proeflotingen kwamen voor Oranje de eerste keer Colombia, Honduras en Kameroen en de tweede keer debutant Bosnië-Herzegovina, Costa Rica en Uruguay uit de bus als tegenstanders.

● Bondscoach Louis van Gaal weet dat met Brazilië als WK-gastland niet alleen de tegenstanders een factor zullen zijn. 'Je krijgt in Brazilië niet alleen te maken met de tegenstander, maar ook met heel andere factoren. Je kunt hier heel lang in een vliegtuig zitten en het klimaat zal ook een grote rol spelen. Je speelt hier niet onder gelijke omstandigheden. Teams met een gunstige loting maken meer kans om door te stoten.' De FIFA kreeg veel kritiek vanwege het niét aanpassen van de aanvangstijden. In de speelsteden Fortaleza, Natal, Recife en Salvador staan enkele duels voor 13.00 uur geprogrammeerd, terwijl vanwege het tropische klimaat op dat tijdstip beginnen allesbehalve ideaal is.

● Meedoen aan het WK is lucratief. De FIFA heeft het prijzengeld voor het WK met ruim een derde verhoogd, en mede daardoor ligt er voor de winnaar een recordbedrag klaar: de teller kan oplopen tot uiteindelijk ruim 25 miljoen euro. De verliezend finalist krijgt ruim achttien miljoen euro.

● De KNVB is present met een stevige afvaardiging. Directeur betaald voetbal Bert van Oosteen en bondscoach Louis van Gaal krijgen gezelschap van WK-projectleider Gijs de Jong, maar ook van logistiek manager Bart van Soets, teammanager Hans Jorritsma en perschef Kees Jansma.

● Direct na de WK-loting vliegt de KNVB-directie naar de speelplaatsen van Oranje toe om hotels te bekijken en te boeken. Gijs de Jong is verantwoordelijk voor de Oranje-draaiboeken buiten de lijnen en wil meteen tot zaken komen. 'We willen zo snel mogelijk hotels vastleggen. Brazilië is schreeuwend duur.'

● De FIFA kondigde onlangs aan dat de vertragingen van de stadions in de speelsteden Cuiaba en Curitiba alsmede de vorderingen van de wederopbouw van de accommodatie in Sao Paulo geen enorme problemen met zich meebrengen. Hoewel niet volgens planning, zullen de stadions op tijd af zijn. Recent viel In Sao Paulo een kraan die buiten het stadion stond viel om en kwam op één van de tribunes terecht. Daarbij kwamen twee mensen om het leven. De thuishaven van Corinthians is het decor voor het openingsduel.

● Wereldwijd zullen ruim tweehonderd miljoen tv-kijkers getuige zijn van de groepsindeling voor het belangrijkste voetbaltoernooi ter wereld.

● Bij de loting zullen zo'n 1.300 gasten en ongeveer tweeduizend media-afgevaardigden aanwezig zijn.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen