VI Opinie: halsstarrigheid van de FIFA is belachelijk

Reacties

In de rubriek VI Opinie krijgen lezers van de website van Voetbal International de gelegenheid mee te praten over prangende en actuele vraagstukken in het voetbal. Dit keer over het aanstaande WK en de rol van wereldvoetbalbond FIFA.

VI Opinie: halsstarrigheid van de FIFA is belachelijk

Watertandend kijken voetbalfans over de hele wereld uit naar het WK van volgend jaar zomer. Maar dat zou wel eens letterlijk genomen kunnen worden, nu de FIFA heeft aangekondigd níét te tornen aan de tijdstippen van aanvang. Zo zal er in de speelsteden Fortaleza, Natal, Recife en Salvador op het heetst van de dag, aanvang 13.00 uur, worden afgetrapt en moeten de wereldsterren onder tropische omstandigheden hun kunsten vertonen na een loodzwaar seizoen vol verplichtingen.

Nieuw is het allerminst dat de FIFA de belangen van de voetballers (en dus indirect de voetballiefhebbers) minder zwaar laat wegen dan commerciële belangen (tv-uitzendingen). In 1994 werd het WK in de Verenigde Staten afgewerkt en ondervond ook Oranje de gevolgen van de hitte in de zuidelijke staten aldaar. De finale tussen Italië en Brazilië, die de Brazilianen wonnen na strafschoppen en 0-0 tijdens de reguliere speeltijd, is een van de slechtste ooit. Twee grote sterren van dat toernooi: Romario en Roberto Baggio, die ook nog een strafschop miste in de serie, konden geen moment imponeren in de Rose Bowl te Los Angeles. En om het allemaal nog gekker te maken: in 2022 is het WK in Qatar, waar het nog maar eens wat heter is.

Als klap op de vuurpijl heeft de FIFA nota bene in de eigen richtlijnen, de zogeheten Football Medicine Manuel, staan dat er hoog risico is op lichamelijke klachten bij duels afgewerkt tussen 32 en 38 graden en dat het risico daarop zelfs extreem is bij nog hetere temperaturen.

Wat denken jullie, gaan de temperaturen inderdaad zorgen voor minder spektakel? Of zijn spelers als Cristiano Ronaldo, Lionel Messi en Robin van Persie overal tegen bestand? Wat denken jullie van de halsstarrigheid van de FIFA en Sepp Blatter? Wacht ons een tegenvallend toernooi of zal er op de bakermat van het voetbal vuurwerk volgen komende zomer? Log in met jouw VI Account en geef je mening.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.