Verdedigers bezorgen Feyenoord zege bij absentie Pellè

Reacties

Zonder de geschorste Graziano Pellè heeft Feyenoord zich in de uitwedstrijd tegen FC Groningen uitstekend hersteld van de gelijke spelen tegen NAC Breda (1-1) en FC Twente (1-1) en de 2-1 nederlaag in De Klassieker tegen Ajax. In Euroborg oogden de Rotterdammers na de recente onrust rond Pellè opvallend stabiel, met een 2-0 overwinning als gevolg.

Verdedigers bezorgen Feyenoord zege bij absentie Pellè

Niet alleen Pellè ontbrak in Groningen aan de aftrap, ook de zieke Daryl Janmaat en de ietwat overbelaste Jean-Paul Boëtius waren door trainer Ronald Koeman buiten de basisopstelling gelaten. Dat Sven van Beek en Mitchell Te Vrede de vervangers zouden zijn van Janmaat en Pellè was voorzien, maar Joris Mathijsen startte verrassend in plaats van Boëtius.

Feyenoord speelde daardoor in een zeer ongebruikelijke  5-3-2-formatie, maar juist die extra verdediger leek de stadionclub de stabiliteit te geven die de laatste weken zo vaak ontbrak. Waar een voorsprong tegen Vitesse (1-1), NAC (1-1), FC Twente (2-2) en Ajax (1-2) altijd verdween door een terugval in de tweede helft, had Groningen nauwelijks iets in te brengen.

Want Feyenoord creëerde bij afwezigheid van Pellè en Boëtius weliswaar minder gevaar, maar gaf achterin ook nauwelijks wat weg. Doelman Erwin Mulder hoefde alleen vlak na rust in actie te komen, toen de zojuist ingevallen Richairo Zivkovic hem van dichtbij onder vuur nam. Met een uitstekende reflex voorkwam Mulder dat de zeventienjarige spits kon scoren.

Feyenoord-trainer Ronald Koeman bouwde tegen FC Groningen extra defensieve zekerheid in. Mede dankzij een doelpunt van Ruben Schaken betaalde zich dat uit. De vleugelspits vierde zijn treffer met Koeman.
Feyenoord-trainer Ronald Koeman bouwde tegen FC Groningen extra defensieve zekerheid in. Mede dankzij een doelpunt van Ruben Schaken betaalde zich dat uit. De vleugelspits vierde zijn treffer met Koeman.

Omdat de verdedigers van Feyenoord ook in aanvallend opzicht van waarde bleken, hoefde Koeman voor de verandering eens niet tot het laatste fluitsignaal op het puntje van zijn stoel te zitten. Na een kwartier zorgde Terence Kongolo er met een subtiel passje voor dat Ruben Schaken oog in oog met Groningen-doelman Marco Bizot de score kon openen. Kort na rust verlengde Stefan de Vrij een schot van Tonny Vilhena met zijn hoofd in het Groningse doel.

Die treffers verbloemden dat Feyenoord met Te Vrede in de punt van de aanval niet het recept kon hanteren wat met Pellè in de spits vaak wel lukte; de tegenstander onder druk zetten met de Italiaanse clubtopscorer als gevaarlijk aanspeelpunt. Omdat de geschorste spits ook de komende drie duels nog afwezig is, moet daarom nog maar blijken of de wedstrijden tegen SC Heerenveen, Heracles Almelo en Go Ahead Eagles ook drie punten opleveren.

Door de 2-0 zege op het sinds de winterstop ronduit wisselvallig presterende Groningen (dat in 2014 alleen met 1-0 van Go Ahead won) blijft Feyenoord vooralsnog in ieder geval meedoen om directe plaatsing voor Europees voetbal. De achterstand op nummer twee Vitesse bedraagt vier punten, FC Twente heeft nog slechts één punt meer en PSV staat met één punt minder vijfde. Groningen is negende.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.