Van Gaal sluit dramatische serie af met punt tegen Hiddink

Reacties

Louis van Gaal heeft het kalenderjaar 2015 afgesloten met een bemoedigend gelijkspel. Hoewel het 0-0 bleef tegen het Chelsea van manager Guus Hiddink, bood het bij vlagen sterke spel van Manchester United enige hoop voor de toekomst.

Van Gaal sluit dramatische serie af met punt tegen Hiddink

Van Gaal had niet alleen de laatste drie onderlinge ontmoetingen met Hiddink verloren, veel belangrijker was dat United de afgelopen drie competitieduels stuk voor stuk verloor. Desondanks gaf het bestuur de 64-jarige Amsterdammer de kans het tij in het thuisduel met Chelsea te keren. Dat ook de spelers van The Red Devils nog achter hun manager staan, bleek wel uit de furieuze start. In het eerste kwartier raakte Juan Mata meteen al de lat en Anthony Martial trof de paal.

Vooral Martial (foto) was in de eerste helft een grote plaag voor de defensie van Chelsea en dan met name zijn directe tegenstander, Branislav Ivanovic. De twintigjarige Fransman moest zijn plek in de spits weliswaar afstaan aan de in de basis teruggekeerde Wayne Rooney, maar kreeg als linkerspits de voorkeur boven Memphis Depay. Die beslissing van Van Gaal leek gerechtvaardigd, al leidde het ondanks enkele acties van de miljoenenaankoop niet tot de openingsgoal.

Ook Rooney kon de ban niet breken. Op jacht naar zijn eerste competitiedoelpunt sinds 17 oktober vond de dertigjarige captain - tegen Stoke City nog invaller - met een goed schot van afstand de vuisten van Thibaut Courtois, die tien minuten na rust met een ultieme reflex opnieuw een tegendoelpunt voorkwam. Ander Herrera leek de bal uit een voorzet van Martial van een meter of vijf voor het intikken te hebben, maar dat was buiten de Belgische doelman gerekend.

Aan de andere kant stond ook David de Gea op zijn post bij de spaarzame momenten dat de ploeg van Hiddink voor zijn doel opdook. United had de laatste drie Premier League-duels telkens twee goals geïncasseerd, maar begon pas na rust echt ruimte weg te geven. Het was aan twee krachtige saves van De Gea te danken dat zijn landgenoten Pedro en César Azpilicueta kort na rust niet profiteerden van een briljante actie van Eden Hazard.

Omdat De Gea in de openingsfase ook al een snoeiharde kopbal van John Terry over de lat had getikt, was de eerste 0-0 tussen Van Gaal en Hiddink in de maak. De grootste kans om daar verandering in te brengen was in de 62ste minuut voor Nemanja Matic. De Servische controleur jaagde de bal na een pass van Pedro wild over het doel van De Gea, terwijl hij had moeten scoren. Een slotoffensief van United, met Memphis als weinig gelukkige invaller, leverde ook niets op.

Van Gaal moet daarom genoegen nemen met een punt, al zal het vertoonde spel de geledingen binnen de club - nog altijd zesde - vermoedelijk het vertrouwen geven dat er betere tijden op komst zijn. Dat zal in het nieuwe jaar moeten blijken, op 2 januari tegen Swansea City. De kans dat Van Gaal dan nog manager is, lijkt in ieder geval iets groter. Hiddink kan zich na zijn tweede punt als coach van Chelsea, dat naar de veertiende plaats stijgt, richten op het bezoek van 3 januari aan Crystal Palace.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.