Van Gaal en Hiddink snakken naar doelpunten in kraker

Reacties

De negentiende speelronde in de Premier League begint maandag om 16.00 uur. VI-redacteur Pieter Zwart blikt vooruit op de kraker tussen het Manchester United van Louis van Gaal en het Chelsea van Guus Hiddink.

Van Gaal en Hiddink snakken naar doelpunten in kraker

'Louis van Gaal houdt van aanvallend voetbal. Zijn Barcelona speelde fantastisch in de jaren negentig en dat is het soort spel waar de fans van Manchester United van houden. Aanvallend voetbal is onderdeel van ons DNA. Daarnaast heeft Van Gaal een trackrecord opgebouwd met het laten debuteren van jeugdspelers die uitgroeiden tot wereldsterren. Ook dat is de filosofie van United', aldus een lyrische Ed Woodward bij de aankondiging van de komst van Louis van Gaal.

Anderhalf jaar later moet de United-directeur beoordelen of de positie van de Nederlandse manager nog houdbaar is. Van Gaal lijkt op Old Trafford te moeten winnen van Chelsea (aftrap 18.30 uur) om zijn baan te behouden. United wacht namelijk al zeven competitieve duels op een zege en ging in de laatste vier duels zelfs onderuit. 'Het is niet altijd de club die mij moet ontslaan, soms stap ik ook uit eigen beweging op', sprak Van Gaal cryptisch over zijn eigen toekomst.

Woodward kan in elk geval concluderen dat Van Gaal zijn belofte van aanvallend voetbal (nog) niet heeft ingelost. Alleen Newcastle United en West Bromwich Albion creëerden dit seizoen nog minder kansen dan The Red Devils. Met een gemiddelde van slechts 1,22 doelpunt per duel heeft Van Gaal de minst productieve United-ploeg sinds 1989/90 gefabriceerd. Het zijn cijfers die eerder lijken te passen bij een degradatiekandidaat en dus is het niet verwonderlijk dat er veel kritiek is op het saaie spel van de Engelse recordkampioen.

Aanvoerder Wayne Rooney staat symbool voor de aanvallende onmacht van Manchester United. In zijn elf voorgaande seizoenen in Manchester haalde hij steevast de dubbele cijfers in de Premier League, nu staat Rooney halverwege op twee goals.
Aanvoerder Wayne Rooney staat symbool voor de aanvallende onmacht van Manchester United. In zijn elf voorgaande seizoenen in Manchester haalde hij steevast de dubbele cijfers in de Premier League, nu staat Rooney halverwege op twee goals.

Toch is het povere aanvalsspel slechts één kant van de medaille. Van Gaal heeft United namelijk aangeleerd om wedstrijden te neutraliseren met defensief balbezit. De Amsterdammer kiest voor een strikte structuur, waarbij het veld zo groot mogelijk wordt gemaakt en de meeste loopacties om dat te bewerkstelligen zijn voorgeprogrammeerd. De ingeslepen patronen bieden het eigen team zekerheid, maar zorgen ook voor een zekere mate van voorspelbaarheid.

De risicoloze passing levert United verdedigend veel profijt op. Defensief hoort de ploeg bij de top van de Premier League. The Mancunians incasseerden minder dan een treffer per duel en alleen stadgenoot City kreeg minder schoten tegen. Het vele balbezit – geen ploeg in de Premier League heeft vaker de bal dan United – levert dus geen spektakel op, maar de kwetsbare achterhoede wordt er wél door ontlast.

In de laatste vier duels liet echter ook de verdediging het afweten. Het zijn problemen die terug te voeren zijn op de smalle selectie van United. Toen vleugelverdedigers Matteo Darmian en Luke Shaw geblesseerd raakten, bleek een volwaardige vervanger niet beschikbaar. Door de kleine spelersgroep kregen talenten als Jesse Lingard (23), Cameron Bortwick-Jackson (18), Guillermo Varela (22), Nick Powell (21), Andreas Pereira (19) en Paddy McNair (20) dit seizoen de kans, maar bevorderlijk voor de prestaties is het inpassen van jeugd vooralsnog niet.

Zo heeft Van Gaal met een solide organisatie, gecontroleerd balbezit en het inpassen van jonge spelers het fundament gelegd voor een succesvolle ploeg. Het is alleen steeds meer de vraag of hij nog de tijd krijgt om de volgende stappen in het bouwproces te begeleiden. Aanvallend heeft Van Gaal namelijk vrijwel niets toegevoegd en het zal voor veel United-fans een doorn in het oog zijn dat Ángel Di María (Paris Saint-Germain) en Javier Hernández (Bayer Leverkusen) nu elders wekelijks uitblinken.

Guus Hiddink aast als interim-manager van Chelsea op eerherstel.
Guus Hiddink aast als interim-manager van Chelsea op eerherstel.

Ook opponent Guus Hiddink moet vooral aan de voorhoede gaan sleutelen. In vier van de laatste zes wedstrijden onder de ontslagen José Mourinho hield Chelsea namelijk de nul. Offensief ontbrak het echter aan de afwerking, waardoor resultaten uitbleven. People-manager Hiddink kreeg bij zijn debuut tegen Watford (2-2) aanvalsleider Diego Costa weer aan de praat. De Varssevelder toonde in de media begrip voor het emotionele gedrag van de geboren Braziliaan en die betaalde zijn vertrouwen direct terug met twee goals. Dat Diego Costa door geel te pakken geschorst is voor het duel met United, kon Hiddink waarschijnlijk minder bekoren.

Voor Hiddink kan het in deze drukke winterperiode een voordeel blijken dat hij een relatief fris elftal erft. Mourinho constateerde dat zijn selectie in de laatste maanden van het vorige seizoen een uitgebluste indruk maakte. Afgelopen zomer koos de Portugees daarom voor een bijzonder korte voorbereiding, waarin slechts drie duels gespeeld werden. Dat leverde een valse start op, maar Mourinho hoopte de basis gelegd te hebben voor een eindsprint.

Dat momenteel alleen Radamel Falcao in de lappenmand zit, lijkt te onderstrepen dat Chelsea fysiek in elk geval klaar is voor een inhaalrace. Het is nu aan Hiddink om daar een winnend elftal van te maken, waarmee hij revanche kan halen voor zijn mislukte terugkeer bij het Nederlands elftal.

Programma
Norwich City 28-12
16:00
Aston Villa
West Bromwich Albion 28-12
16:00
Newcastle United
Everton 28-12
16:00
Stoke City
Crystal Palace 28-12
16:00
Swansea City
Watford 28-12
16:00
Tottenham Hotspur
Arsenal 28-12
18:30
AFC Bournemouth
Manchester United 28-12
18:30
Chelsea
West Ham United 28-12
18:30
Southampton
Leicester City 29-12
20:45
Manchester City
Sunderland 30-12
20:45
Liverpool
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.