Van der Wiel bijt spits af in CL voor achttal Nederlanders

Dinsdagavond kan Gregory van der Wiel (foto) als eerste van de acht overgebleven Nederlanders in actie komen in de achtste finales van de Champions League. De 25-jarige rechtsback reist met Paris Saint-Germain af naar Estadio Mestalla voor de heenwedstrijd tegen Valencia.

Van der Wiel bijt spits af in CL voor achttal Nederlanders

Waar Van der Wiel vorig seizoen namens Ajax zijn eerste en enige doelpunt in het miljoenenbal maakte, zijn er met Robin van Persie en Arjen Robben ook twee Nederlanders actief die de dubbele cijfers al lang en breed hebben bereikt.

Van Persie treedt woensdag met Manchester United aan in de uitwedstrijd tegen Real Madrid en hoopt het gat met Patrick Kluivert en Roy Makaay verder te dichten. De twee spitsen kwamen in het verleden tot 29 CL-goals. Van Persie scoorde tot dusver 21 keer in het hoofdtoernooi van de Champions League. Ruud van Nistelrooy is met 56 goals vooralsnog onbereikbaar.

Waar Robben inmiddels vijftien treffers achter zijn naam heeft - waarvan negen voor zijn huidige werkgever Bayern, dat volgende week dinsdag op bezoek gaat bij Arsenal - was Galatasaray-sterspeler Wesley Sneijder tot dusver vooral aangever. Sneijder scoorde weliswaar acht keer, maar kan volgende week tegen Schalke 04 al zijn vijftiende CL-assist laten noteren. Alleen Clarence Seedorf (24) en Ruud van Nistelrooy (18) waren vaker aangever. Sneijder loopt volgende week woensdag hoogstwaarschijnlijk een landgenoot tegen het lijf in Istanbul. Klaas-Jan Huntelaar hoopt tijdig te zijn hersteld van zijn oogblessure en gaat op jacht naar zijn tiende CL-doelpunt. Nu staat Huntelaar nog op acht.

In alle Europese duels staat de teller van The Hunter inmiddels heel wat hoger: 39. Dat is er slechts één minder dan Rob Rensenbrink, met veertig goals derde op de ranglijst aller tijden van Nederlandse doelpuntenmakers in internationale clubwedstrijden achter Van Nistelrooy (62) en Kluivert (41).

Waar Huntelaar geldt als de aanvalsleider van Schalke, moet zijn ploeggenoot Ibrahim Afellay door blessureleed voorlopig nog toekijken. Uit onvrede over de medische staf van Die Köningsblauen laat hij zich in zijn woonplaats Utrecht behandelen aan een slepende spierblessure.

Nigel de Jong zit bij AC Milan eveneens in de lappenmand. De 28-jarige controleur is de rest van het seizoen uitgeschakeld met een achillespeesblessure. Alexander Büttner is wél fit, maar mag bij Manchester United vooralsnog alleen opdraven in wedstrijden van minder belang. (Tim Vos)


Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen