United-fans maken zich op voor kick and rush op Old Trafford

Reacties

Louis van Gaal mag dinsdag dan een poging hebben gewaagd de aanwezige journalisten ervan te overtuigen dat Manchester United geen ploeg is die het typisch Engelse kick and rush-voetbal speelt, de statistieken wijzen uit dat woensdagavond op Old Trafford in het duel tussen United en Burnley twee teams op het veld staan die dit seizoen het vaakst de lange bal hanteerden in de Premier League.

United-fans maken zich op voor kick and rush op Old Trafford

De tactiek van Van Gaal werd een issue na de wedstrijd tegen West Ham United (1-1), toen United tot ergernis van West Ham-manager Sam Allardyce nog een punt pakte door in de slotfase vooral de lange bal te hanteren. De 63-jarige Amsterdammer counterde de kritiek van Big Sam door dinsdag met A4-tjes aan te tonen dat zijn spelers vooral de wisselpass gebruiken, maar feit blijft dat The Red Devils dit seizoen wat het spelen van de lange ballen betreft niet onder doet voor enkele degradatiekandidaten.

Met een gemiddelde van 79 lange ballen per wedstrijd doet United nauwelijks onder voor nummer negentien Burnley (80), terwijl andere laagvliegers als Queens Park Rangers (78), West Bromwich Albion (74), Leicester City (73), Hull City (72) en Aston Villa (72) hun meerdere moeten erkennen in de ploeg van Van Gaal. Opmerkelijk: ook het Southampton van Ronald Koeman (72) speelt vaak de lange bal, niet iets meer dan het vaak opportunistisch spelende West Ham (70).

Alleen Burnley hanteert in de Premier League vaker de lange bal dan Manchester United. Hier wint Danny Ings een luchtduel van West Bromwich Albion-verdediger Joleon Lescott.
Alleen Burnley hanteert in de Premier League vaker de lange bal dan Manchester United. Hier wint Danny Ings een luchtduel van West Bromwich Albion-verdediger Joleon Lescott.

In combinatie met andere statistieken blijkt dat Van Gaal wel degelijk een punt heeft door te zeggen dat zijn elftal toch vooral op balbezit speelt. Tegenover het moyenne van 79 lange ballen per duel staat immers het gemiddelde van 472 korte passes per wedstrijd. Alleen de spelers van Manchester City (550), Arsenal (483) en Chelsea (483) speelden de bal nog vaker naar elkaar over de grond naar elkaar toe. Het is bovendien véél meer dan tegenstander Burnley (293 korte passes).

De kersverse verworven bijnaam Long Ball United is daarom slechts deels op zijn plaats. Desondanks kan Van Gaal er niet omheen dat de statistieken uitwijzen dat zijn ploeg veelvuldig de lange bal gebruikt. Dat mag ook wel, aangezien een veelgehoorde klacht de laatste weken is dat het spel van Man Utd in grote delen van de wedstrijd niet om aan te zien is. Wellicht dat de kritische fans tegen Burnley stiekem hopen op een avondje kick and rush op Old Trafford. Van Gaal zal het ongetwijfeld niet toelaten.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.