Transferdagboek 14/01: Hummels, Januzaj en Sulejmani

Reacties

In de afgelopen weken kondigde het zich al aan met de nodige geruchten, maar de transfermarkt is nu dan eindelijk open. VI houdt dagelijks de stand van zaken bij.

Transferdagboek 14/01: Hummels, Januzaj en Sulejmani

Manchester United wordt al tijden in verband gebracht met Mats Hummels, maar manager Louis van Gaal kan de komst van de 26-jarige verdediger van Borussia Dortmund uit zijn hoofd zetten. 'Ik heb voor mezelf al besloten de club niet te verlaten', aldus Hummels tegenover Sky. 'Ik zal trainer Jürgen Klopp niets beloven. Maar wie mij kent weet dat ik geen globetrotter ben. Ik heb slechts bij twee clubs gespeeld in mijn leven. Loyaliteit is belangrijk voor mij.'

Miralem Sulejmani is even oud als Hummels, maar lijkt al op weg naar zijn vijfde club. De aanvaller komt bij Benfica nauwelijks aan spelen toe - tot dusver mocht hij slechts twee keer invallen in competitieverband - en dus is hij op zoek naar een andere club. Deportivo la Coruña meldde zich voor de Serviër, weet O Jogo. Maar de Spanjaarden willen Sulejmani in eerste instantie huren, terwijl Benfica een transfersom wil incasseren. De voormalige speler van Partizan Belgrado, SC Heerenveen en Ajax heeft nog een contract tot medio 2018 in Lissabon.

Onder leiding van manager David Moyes debuteerde Adnan Januzaj bij Manchester United, maar onder diens opvolger Van Gaal is er niet altijd plaats in het elftal voor de negentienjarige Belg. Januzaj wordt in verband gebracht met een verhuur aan Real Sociedad, de nieuwe club van Moyes. En dat is een groot bewonderaar van het talent. 'Hij is een prachtige, getalenteerde speler, met balans in zijn spel en het vermogen om iemand te passeren. Als ik zijn houding aan de bal zie, heeft hij wat weg van Johan Cruijff', liet Moyes weten aan FourFourTwo.

Van Gaal zit met Wayne Rooney, Robin van Persie, Radamel Falcao zeer ruim in zijn aanvallende mogelijkheden, maar heeft zijn zinnen gezet op nóg een spits. Palermo-voorzitter Maurizio Pellegrini claimt namelijk een bod van veertig miljoen euro van United op Paulo Dybala te hebben afgewezen. 'Ik vind dat hij meer waard is dan veertig miljoen. Bovendien wil ik hem pas in de zomer laten gaan', licht de preses toe.

Kevin Strootman liet onlangs zelf al weten dat hij helemaal niet uit is op een vertrek bij AS Roma. Eigenaar James Pallotta heeft zich in gelijke bewoordingen uitgelaten over de Nederlander, die in Engelse kranten vrijwel dagelijks aan Manchester United werd gelinkt. 'Dat stoorde me. Gelukkig hebben kranten het hele verhaal laten varen, nadat Kevin zich erover uitsprak. Ik had Kevin trouwens ook nooit laten gaan. Met Miralem Pjanic is het hetzelfde liedje. Liverpool wil hem, maar Miralem heeft nog een contract voor vier jaar en we zijn heel blij met hem.'

Hatem Ben Arfa (foto onder) werd onlangs gepresenteerd door Nice, maar het is de vraag of de aanvallende middenvelder ooit het shirt van zijn nieuwe club zal aantrekken. Omdat Ben Arfa afgelopen zomer een wedstrijd met de reserves van Newcastle United afwerkte en de eerste seizoenshelft op huurbasis doorbracht bij Hull City, is Nice volgens de FIFA zijn derde club van dit seizoen. Een probleem, want spelers mogen per jaargang maximaal twee clubs dienen. Nice betwist de lezing van de wereldvoetbalbond en hoopt dat de Franse bond de transfer ondanks de bezwaren van de FIFA goedkeurt. Gebeurt dat niet, dan mag Ben Arfa pas volgend seizoen voor Nice spelen.

Een carrière nieuw leven inblazen, veel spelers proberen dat te doen tijdens een transferperiode. Het is exact wat er gaande is bij de transfer van Jermain Defoe naar Sunderland, als we The Guardian moeten geloven. Woensdagochtend meldde Sky Sports al dat club van Patrick van Aanholt in gesprek was gegaan met Toronto FC om de 32-jarige aanvaller terug te halen naar Engeland. Enkele uren later blijkt dat die deal allerminst een slechte: Defoe wordt met een weeksalaris van circa 90 duizend euro de bestbetaalde speler van The Black Cats. Hij zou inmiddels al meetrainen en een medische keuring ondergaan.

De komst van Defoe betekent waarschijnlijk het einde van Jozy Altidore in het Stadium of Light. De voormalige aanvaller van AZ bewandelt de omgekeerde weg: hij gaat in de MLS spelen voor Toronto. Miroslav Klose weet hoe de 25-jarige Amerikaan zich voelt, want voor de WK-topscorer aller tijden is geen plek meer bij Lazio sinds zomeraanwinst Filip Djordjevic de 36-jarige Duitser uit de spits heeft verdreven bij de ploeg van Stefan de Vrij. Dat Klose zondag in de Romeinse derby een levensgrote kans miste op de winnende treffer (2-3), heeft zijn status verder doen afbrokkelen.

Bij zijn voormalige club Werder Bremen, die naar verluidt ook Mike Havenaar (eveneens in beeld bij Feyenoord) op de korrel zou hebben, is Klose echter meer dan welkom. Miro maakte tussen 2004 en 2007 63 treffers voor de huidige nummer zestien van Duitsland en dat zijn ze in het Weserstadion nog niet vergeten. 'Dat zou natuurlijk een droom zijn die uitkomt', vertelde trainer Viktor Skripnik woensdag in Belek, waar Werder op trainingskamp is. 'Waarom zouden we daar nee tegen zeggen als alles klopt? Zeker als hij nog steeds fit is en ook hij het ziet zitten naar Werder te komen.'

Miroslav Klose is de gebeten hond bij Lazio na zijn misser tegen AS Roma.
Miroslav Klose is de gebeten hond bij Lazio na zijn misser tegen AS Roma.

Mogelijk kiest ook Samuel Eto'o een half jaar na zijn transfer naar Everton alweer voor een nieuwe stap om in de nadagen van zijn loopbaan nog het optimale uit zijn carrière te halen. Bij The Toffees verdween de 33-jarige aanvaller na een goede start meer en meer naar de achtergrond. Dat manager Roberto Martínez heeft toegegeven dat hij Eto'o dinsdag buiten de wedstrijdselectie voor het bekerduel met West Ham United liet zegt eigenlijk alles. De Kameroener had daardoor tijd te praten met geïnteresseerde clubs. Daartoe zouden niet alleen Internazionale en Sampdoria behoren, ook is er belangstelling vanuit de Amerikaanse Major League Soccer.

Soms zijn transfers onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dat is het geval bij Nicolás Gaitán. Na de transfers van Enzo Pérez, Rodrigo en André Gomes naar Valencia is de Argentijnse aanvallende middenvelder volgens Marca de volgende speler die van Benfica verhuist naar Mestalla. Er kan echter nog een hoop fout gaan voor Valencia, want in andere media wordt Gaitán weer genoemd als mogelijke versterking voor Manchester United, Tottenham Hotspur en Paris Saint-Germain.

Vooral PSG zou er veel aan gelegen zijn de 26-jarige linkspoot vast te leggen. Dat heeft alles te maken met het dreigende vertrek van Ezequiel Lavezzi. De landgenoot van Gaitán kon al niet rekenen op al te veel speeltijd in Parijs, maar nu trainer Laurent Blanc hem uit de selectie heeft verwijderd omdat hij te laat terugkeerde van vakantie is een breuk welhaast onvermijdelijk. Volgens The Mirror is het koren op de molen van Liverpool, dat ruim tien miljoen euro zou moeten betalen voor Lavezzi. Napoli ontving in 2012 nog bijna het drievoudige voor de 29-jarige vleugelspits.

Kroatisch international Marcelo Brozovic is gewild bij tal van Europese grootmachten.
Kroatisch international Marcelo Brozovic is gewild bij tal van Europese grootmachten.

Verlies lijden hoort erbij op de transfermarkt. Het gaat waarschijnlijk ook gebeuren als Manchester City akkoord gaat met een vertrek van Stevan Jovetic. De 25-jarige Montenegrijn wordt in verband geband met een transfer nu Wilfried Bony overkomt van Swansea City. Goed nieuws voor Jovetic is dat Juventus al achter hem aanzat, nog voordat City hem voor 26 miljoen euro wegkaapte bij Fiorentina. De Oude Dame ziet volgens Tuttosport nu haar kans schoon en zou Jovetic willen huren, om hem in de zomer voor zestien miljoen euro vervolgens permanent over te nemen.

Aanvallers heeft Arsenal met Danny Welbeck, Olivier Giroud en Alexis Sánchez genoeg. Manager Arsène Wenger is juist op zoek naar versterking in de defensie en op het middenveld. Diverse media zeggen woensdag te weten dat Marcelo Brozovic erbij komt op het middenrif. Dinamo Zagreb wees onlangs al een eerste bod af op de 22-jarige middenvelder, maar Arsenal zou nu een tweede poging hebben gewaagd. Volgens Sky Italia gaat het om circa acht miljoen euro. The Gunners hebben echter wel concurrentie van Liverpool, Tottenham Hotspur, Everton, AC Milan én Valencia.

De clubs die naast Brozovic grijpen kunnen terecht bij Tottenham, waar Paulinho weg mag. De 26-jarige middenvelder kostte The Spurs in de zomer van 2013 nog twintig miljoen euro, maar is inmiddels op het tweede plan beland. Juventus zou daarvan willen profiteren en al rond de tafel hebben gezeten met een delegatie van de club uit Londen. Darren Fletcher zit bij Manchester United in hetzelfde schuitje en kan volgens Sky Sports verkassen naar West Bromwich Albion. Komt dat inderdaad rond, dan zou Fletcher na twaalf trouwe dienstjaren vertrekken bij de club van Louis van Gaal.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.