Transferdagboek 10/06: Casillas, Cech, De Gea & Karelis

Reacties

Het voetbalseizoen nadert zijn einde en bij clubs in binnen- en buitenland gaat het vizier op volgend seizoen. In het Transferdagboek houdt VI in de aanloop naar de heropening van de transfermarkt in juli dagelijks de stand van zaken bij omtrent de laatste transfergeruchten en het wapengekletter met miljoenen.

Transferdagboek 10/06: Casillas, Cech, De Gea & Karelis

Ruim vijftien jaar na zijn debuut voor Real Madrid wil Iker Casillas volgens AS plaatsmaken voor David de Gea. De doelman van Manchester United is hard op weg naar de Spaanse hoofdstad (zie verderop in dit dagboek). Dat heeft er volgens de Spaanse krant voor gezorgd dat Casillas en Real het eens zijn dat uit elkaar gaan de beste optie is. De Koninklijke zal de 34-jarige doelman zelfs financieel compenseren als hij bij zijn nieuwe club niet evenveel kan verdienen als in Madrid.

De vraag is of dat nodig is, want Casillas zou wel tien aanbiedingen in beraad hebben, onder meer van het Turkse Fenerbahçe. Waar San Iker in ieder geval niet buiten Europa wil voetballen, is Petr Cech volgens Sky Sports niet van plan om de Premier League te verlaten. Sterker nog, de 33-jarige Tsjech wil het liefst in Londen blijven en hoopt dat Chelsea meewerkt, ook al zou het daarmee de directe concurrentie – waarschijnlijk stadgenoot Arsenal - versterken.

In tegenstelling tot Casillas en Cech zijn diverse spelers in de Serie A niet van plan om bij hun club te vertrekken. Stephan El Shaarawy vertelt ondanks een moeizaam verlopen seizoen bij AC Milan te willen blijven, terwijl Felipe Anderson naar eigen zeggen niet van plan is zijn topvorm te verzilveren in de vorm van een vertrek bij Lazio. En als Juventus dacht Radja Nainggolan in te lijven, kan het die pogingen ook staken. De Belg blijft volgens mede-eigenaar Cagliari bij AS Roma.

AS Monaco kan deze zomer wel zomaar een half elftal aan spelers kwijtraken. Dat zegt trainer Leonardo Jardim althans in gesprek met L'Equipe. Waar Dimitar Berbatov en Maarten Stekelenburg al zijn vertrokken, komen daar volgens de Portugese coach nog minimaal drie of vier basisspelers bij. 'Maar misschien worden het er wel vijf of zes. Monaco moet elk jaar drie of vier dragende krachten verkopen, het is niet anders.'

Ajax lijkt een dergelijke uittocht vooralsnog bespaard te blijven. Wel moest directeur voetbalzaken Marc Overmars woensdagavond reageren op geruchten uit Griekenland. Plaatselijke media meldden dat de Amsterdammers een bod van vier miljoen euro hadden uitgebracht op Nikolaos Karelis. Overmars ontkende tegenover Voetbal International belangstelling te hebben voor de 23-jarige aanvaller, die dit seizoen negentien keer scoorde voor Panathanaikos.

Schalke 04 kreeg een nee te horen vanuit Augsburg. Die Königsblauen hadden Markus Weinzierl benaderd om Roberto Di Matteo op te volgen, maar de Duitse trainer blijft FC Augsburg trouw. Weinzierl zag het volgens BILD niet zitten om halsoverkop te vertrekken, kort nadat hij zijn contract had verlengd tot medio 2019. En dus gaat Weinzierl komende zomer niet met Schalke, maar met Augsburg de Europa League in.

Markus Weinzierl is ook komend seizoen de trainer van Paul Verhaegh bij FC Augsburg.
Markus Weinzierl is ook komend seizoen de trainer van Paul Verhaegh bij FC Augsburg.

Zodoende is Marc Wilmots weer kandidaat nummer één in Gelsenkirchen, maar ook de komst van de Belgische bondscoach is door zijn tot 2018 doorlopende contract allerminst zeker. BILD stelt dat de eisen van Wilmots een obstakel vormen. De 46-jarige oud-speler van Schalke wil zijn technische staf meenemen en zou bijna vier miljoen euro jaarsalaris eisen. Bovendien kost het twee miljoen om het contract van Wilmots bij de Belgische bond af te kopen.

Dat het best eens een hete transferzomer kan worden in Madrid, bewijzen de berichten van woensdag wel. Hieronder meldden we al dat Mario Mandzukic een belangrijk doelwit is van Manchester United. Met Carlos Tévez zou Atlético Madrid een uitstekende vervanger willen halen voor de Kroaat. Trainer Diego Simeone heeft in gesprek met AS bevestigd dat de club contact heeft opgenomen met de zaakwaarnemer van de Argentijnse spits.

Tévez zou Juventus al hebben verteld dat hij wil vertrekken, maar dat mag van De Oude Dame voor niet minder dan twintig miljoen euro. Maar dat geld is de 31-jarige aanvaller volgens Simeone dubbel en dwars waard. 'Hij heeft heel veel sterke punten in zijn spel, het zit hem in het bloed. Hij zou een ideale versterking zijn met het oog op hoe voetbal wordt gespeeld bij Atlético', aldus de landgenoot van El Apache.

Bij stadgenoot Real is het ook nog altijd wachten op de eerste versterking. Volgens Marca staan alleen details de komst van David de Gea in de weg. De miljoenendeal – naar verluidt kost de sluitpost van Manchester United maximaal dertig miljoen – zou na de interland van Spanje tegen Wit-Rusland op 14 juni worden afgerond. Het is volgens Super Deporte ook de reden dat de club van Louis van Gaal een bod van Valencia op reservegoalie Víctor Valdés heeft afgewezen.

Ondertussen zou Real volgens AS wel afzien van het aantrekken van Marco Verratti. Paris Saint-Germain zou hebben gedreigd Cristiano Ronaldo weg te kapen uit Estadio Santiago Bernabéu, mocht Real inderdaad niet af kunnen blijven van Verratti. De Franse kampioen heeft daar het budget voor, omdat Zlatan Ibrahimovic op weg lijkt naar AC Milan, zoals we in het dagboek van dinsdag schreven. Real besloot maar niet uit te testen of het inderdaad ging om méér dan een loos dreigement.

Door het mogelijke vertrek van Zlatan Ibrahimovic naar AC Milan komt er bij Paris Saint-Germain dusdanig veel geld vrij, dat het Real Madrid kan beroven van Cristiano Ronaldo.
Door het mogelijke vertrek van Zlatan Ibrahimovic naar AC Milan komt er bij Paris Saint-Germain dusdanig veel geld vrij, dat het Real Madrid kan beroven van Cristiano Ronaldo.

Mocht Ibrahimovic inderdaad terugkeren bij Milan, dan wordt hij mogelijk de aanvalspartner van Jackson Martínez. Diverse Italiaanse media stellen dat de Rossoneri bereid zijn de gelimiteerde afkoopsom van 35 miljoen euro in het contract van de Colombiaanse spits te lichten. Volgens diens zaakwaarnemer krijgt het vertrek van Martínez bij FC Porto binnen enkele dagen zijn beslag. 'De toekomst van Jackson is min of meer bepaald. Hij gaat naar een grote Europese club.'

Voor tien miljoen euro meer is Christian Benteke naar verluidt op te pikken bij Aston Villa. De clubleiding wil het nog twee jaar doorlopende contract van de Belgische aanvaller verlengen om onder de clausule uit te komen, die twee jaar geleden werd opgenomen in de oude verbintenis. Villa is bang dat geïnteresseerde clubs als Liverpool het vastgelegde bedrag van 45 miljoen euro zullen betalen en wil de 24-jarige spits behouden door hem deze zomer salarisverhoging te geven.

Olympique Lyon zet alles op alles om Alexandre Lacazette uit de greep van geïnteresseerde Premier League-clubs te houden. De aanvaller kan bij de Franse vice-kampioen een vorstelijk nieuw contract tekenen, als hij belangstelling van onder meer Manchester United en Liverpool afwijst. Volgens Engelse media is vooral de interesse van laatstgenoemde club heel concreet. Liverpool zit vanwege de blessurgevoeligheid van Daniel Sturridge en matige prestaties van Mario Balotelli, Fabio Borini en Rickie Lambert namelijk te springen om een nieuwe spits. Lacazette lijkt alleen met een enorme zak geld te verleiden tot een overstap naar Anfield, want hij heeft eigenlijk zijn zinnen gezet op een transfer naar een club die in de Champions League speelt.

Nu West Ham United met Slaven Bilic een nieuwe manager gevonden heeft, kan het vizier van de Londense club op de transfermarkt. Volgens The Guardian heeft West Ham een opmerkelijk doelwit: Alen Halilovic van Barcelona. Het pas achttienjarige supertalent staat op de nominatie verhuurd te worden door de Catalanen, die hem twee jaar geleden overnamen van Dinamo Zagreb. Sindsdien wacht de aanvallende middenvelder nog op zijn debuut in de hoofdmacht.

Bilic wil ook een gerenommeerde spits naar Upton Park halen. Zijn focus ligt daarbij op Loïc Rémy. De Fransman is bij Chelsea op het tweede plan beland en dreigt nog verder uit beeld te raken, aangezien The Blues van plan zijn een bod uit te brengen op Gonzalo Higuaín van Napoli.

Er zijn twee zekerheden als het om Arsenal gaat: de club eindigt elk seizoen derde of vierde en als de transfermarkt opent, gaat Arsène Wenger ondanks een overdaad aan aanvallend talent op zoek naar nóg een offensieve versterking. Zo ook nu, want de Fransman heeft volgens Engelse media de jacht geopend op Yacine Brahimi (foto onder) van FC Porto. De Algerijnse dribbelaar moet de absolute topaankoop van Arsenal worden, want zijn werkgever heeft een prijskaartje van 47 miljoen aan hem gehangen.

Dan over naar AC Milan. Sinisa Mihajlovic is nog niet gepresenteerd als trainer, maar heeft volgens Italiaanse media al wel zijn wensenlijstje ingediend bij de Rossoneri. Daaruit blijkt dat de Serviër de selectie van Milan vooral in defensief opzicht flink wil versterken. Mats Hummels van Borussia Dortmund is het belangrijkste doelwit. Mihajlovic heeft daarnaast aan Cristian Zapata, Alex en Adil Rami laten weten dat zij mogen vertrekken.

Het blijft nieuwe kandidaten regenen met betrekking tot de spitspositie van Manchester United. Volgens diverse Engelse tabloids is Atlético Madrid-spits Mario Mandzukic de nieuwe naam die bovenaan het verlanglijstje van Louis van Gaal staat. Om de Kroaat los te weken uit Madrid zal wel een flinke geldbuidel nodig zijn. De aanvaller rendeerde met twintig goals in alle officiële duels redelijk in zijn eerste seizoen nadat hij voor 22 miljoen euro was overgenomen van Bayern München. Bovendien bezit Mandzukic nog een contract tot medio 2018.

Behalve voor Van Gaal belooft het ook voor Ronald Koeman een drukke transferzomer te worden. Al zal de manager van Southampton mogelijk vooral moeten vechten om zijn steunpilaren te behouden. Volgens BILD is Sadio Mané een van de spelers die mogelijk gaat vertrekken. De 23-jarige aanvaller zou zelfs in de belangstelling staan van Bayern München. Der Rekordmeister zou bij de Senegalees uitgekomen zijn omdat Ángel di María (Manchester United) en Antoine Griezmann (Atlético Madrid) simpelweg te duur zouden zijn.

Hoewel een vertrek van Mané een tegenvaller voor Koeman zou zijn, tekent het ook zijn handelsgeest. De Nederlander pikte Mané afgelopen september op bij Red Bull Salzburg voor vijftien miljoen euro. Aangezien hij een contract tot medio 2018 heeft zouden daar bij een nieuwe transfer nog wel eens de nodige miljoenen bovenop kunnen komen.

Toby Alderweireld en Morgan Schneiderlin. Met applaus de deur uit bij Southampton of toch een langere samenwerking met Ronald Koeman?
Toby Alderweireld en Morgan Schneiderlin. Met applaus de deur uit bij Southampton of toch een langere samenwerking met Ronald Koeman?

Ondertussen moet Koeman ook nog alle zeilen bijzetten om Morgan Schneiderlin, die gewild is door de hele Engelse top, te behouden. Ook een nieuwe periode van Toby Alderweireld bij The Saints is allesbehalve zeker. De Belg werd gehuurd van Atlético Madrid, maar heeft al laten weten na de interlandperiode een besluit te willen nemen over zijn toekomst. Een terugkeer bij Southampton hoort zeker tot de opties liet hij al in een vroeg stadium optekenen, maar het is een publiek geheim dat Chelsea-manager José Mourinho eveneens een fan is van de voormalige Ajacied.

Yohan Cabaye (29) staat mogelijk ook voor een rentree in de Engelse competitie. De middenvelder verkaste in januari 2014 voor liefst 25 miljoen euro van Newcastle United naar Paris Saint-Germain, maar kon in zijn vaderland nooit uitgroeien tot onbetwiste basisspeler. In l'Équipe  vertelt hij: 'Hoe het allemaal zal lopen, weet ik niet. Maar ik wil in ieder geval spelen', alvorens hij een terugkeer in Engeland een goede optie noemde.

Tot slot over naar Napoli, dat turbulente tijden beleeft. Er is immers nog steeds geen witte rook omtrent beoogd trainer Maurizio Sarri en de recente ontwikkelingen bij Fiorentina zouden voor een nog complexere situatie gezorgd hebben. Daar werd Vincenzo Montella immers ontslagen vanwege aanhoudend flirten met andere clubs. Napoli zou inmiddels reeds contact gezocht hebben met de voormalige spits.

Fiorentina zelf heeft ook wat visjes uitgeworpen. De onderhandelingen over de komst van FC Basel-coach Paulo  Sousa zouden alweer zijn afgebroken, waardoor Roberto Donadoni de nieuwe topkandidaat zou zijn. De voormalige coach van het failliete Parma zou in Giampiero Ventura van Torino een tegenstrever hebben, waardoor de Italiaanse dans om de trainersstoelen interessant blijft.

Dat is niet het enige belletje dat vanuit Napels gepleegd werd. Volgens Italiaanse media wil de club de 32-jarige Spaanse doelman Pepe Reina bewegen tot een terugkeer. Hij keepte in het seizoen 2013/14 als Liverpool-speler op huurbasis in Napels, maar was het voorbije seizoen tweede keus bij Bayern München. Bij Napoli zou hem een rol als eerste keus beloofd zijn, hetgeen hem stevig aan het denken over zijn toekomst heeft gezet.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.