Topscorer Valencia verpest feest Honduras

Na 32 jaar heeft Honduras weer het genoegen mogen smaken van een WK-doelpunt. Maar door toedoen van Ecuadoriaan Enner Valencia was de uitkomst negatief (1-2).

Honduras had zijn zinnen gezet op een zege om de kansen op een WK-vervolg in leven te houden. Voor de ploeg van bondscoach Luis Fernando Suárez – op het WK in 2006 nog coach van Ecuador (!) – moest daarvoor wel een hoge drempel worden genomen. Een verbetering van het twijfelachtige record van Bolivia (517 minuten op een WK zonder treffer) dreigde.

Na ruim een half uur, en slechts enkele minuten voor de recordgrens, kon Honduras dan eindelijk die 32 jaar lang verlangde treffer verwelkomen. Carlo Costly voorkwam de trieste vermelding in de WK-annalen door in de voetsporen te treden van Eduardo Laing, die op het WK in 1982 scoorde tegen Noord-Ierland (1-1) namens Honduras.

Maar de vreugde bij Honduras was van korte duur. Koud drie minuten na de openingstreffer lag de bal aan de andere kant in het net. Verantwoordelijk voor de gelijkmaker was Enner Valencia, die bij de tweede paal raak schoot na een fortuinlijke voorzet van Juan Carlos Paredes.

In de temporijke wedstrijd maakten beide landen aanspraak op de voorsprong. Honduras dacht zelfs twee keer te hebben gescoord, maar werd beide keren terecht teruggefloten door scheidsrechter Ben Williams.

Ecuador bleek gelukkiger in de afronding. Enner Valencia toonde zich daarbij wederom dé man. De spits van het Mexicaanse Pachuca werd de held van Ecuador met zijn doelpunt in de 65ste minuut. De rake kopbal was namelijk goed voor de drie punten, waarmee het op doelsaldo boven Zwitserland op de tweede plaats kwam. Valencia deelt met drie treffers zelfs de eerste plaats op de WK-topschutterslijst.

In de laatste groepswedstrijd treft Ecuador Frankrijk, waar Zwitserland tegen Honduras aantreedt. Geen van de vier landen is zeker van het vervolg.