Titel lonkt voor Ajax op bezoek in Hollywood aan de Rijn

Reacties

VI.nl blikt elk weekend vooruit op een aansprekende wedstrijd in de Eredivisie. Voor de 31ste speelronde is dat Vitesse - Ajax van zondag (14.30 uur).

Titel lonkt voor Ajax op bezoek in Hollywood aan de Rijn
Actueel

Chaos versus Rust

Hollywood aan de Rijn is weer in ere hersteld. Vitesse is dagelijks het decor van een groot toneelstuk, waar voetbal een bijzaak is geworden. Waar de ploeg in de eerste competitiehelft nog verraste met aanvallend voetbal gekoppeld aan goede resultaten, gaat het na de winterstop vooral over leugens, intriges en machtsstrijdjes. Het luchtkasteel dat in de voorbije jaren met hulp van Chelsea is opgebouwd, staat op instorten. Wat dan overblijft, is de grote vraag. In de tussentijd probeert trainer Peter Bosz zich met zijn selectie te focussen op de competitie, waarin een beslissende fase is aangebroken. Vitesse is nog altijd in de race voor de voorronde van de Champions League, maar dan moet er vanmiddag wel worden gewonnen.

Met Ajax als tegenstander zal dat een flinke opgave worden. De Amsterdammers zijn hard op weg om voor de vierde keer landskampioen te worden. Afgelopen woensdag boekte de ploeg een eenvoudige 0-2 zege op RKC Waalwijk, zodat vanmiddag het kampioenschap binnen kan worden gehaald. Daarvoor moet zelf worden gewonnen, terwijl Feyenoord thuis punten moet morsen tegen RKC Waalwijk. Dat scenario ligt niet voor de hand, maar Ajax zal gretig zijn om de overwinning te boeken in Arnhem. Dan kan de ploeg van trainer Frank de Boer volgende week in de eigen geliefde Amsterdam Arena tegen ADO Den Haag sowieso de titel binnenhalen.

Van Aanholt versus Schone

De dubieuze relatie tussen Vitesse en Chelsea was afgelopen week het gesprek van de dag in Arnhem. Voormalig voorzitter Merab Jordania deed een boekje open over de handelswijze tussen de clubs. Een van de spelers die door Chelsea bij Vitesse is gestald, is Patrick van Aanholt. De linksback liet zich voor de winterstop veelvuldig positief in aanvallend opzicht zien, maar is in de tweede seizoenshelft ver teruggevallen. Hij hoopt via de Arnhemse club zich in de kijker te spelen voor een plek in Oranje, maar zijn spel van de laatste maanden tonen vooral aan dat dat niveau te hoog gegrepen is. Van Aanholt komt graag mee op, kan aanvallend voor gevaar zorgen, maar blijft bij balverlies uiterst kwetsbaar.

Vandaag treft hij de meest waardevolle speler van Ajax. Lasse Schöne zat dit seizoen op de bank, speelde op het middenveld, werd zelfs al eens als rechtsback ingezet, maar is van zeer grote waarde als rechtsbuiten. De Deen vult die positie naar zijn eigen kwaliteiten in. Hij is van origine een nummer 10 en heeft dus oog voor de steekpass, kan mee in het positiespel, en is daarnaast ook nog eens uiterst doelgericht. Met acht goals en zeven assists heeft hij een aandeel in een kwart van de gescoorde doelpunten in competitieverband.

Aanvallen of Degelijkheid

Trainer Peter Bosz baarde onlangs opzien, door middenvelder Marko Vejinovic centraal in de verdediging te posteren. Die opmerkelijke keuze past bij de visie van de trainer. Hij gaat uit van balbezit en kiest bewust voor spelers die aan de bal sterk zijn. Het gaf Vitesse kleur in de eerste seizoenshelft, maar na de winterstop valt de kwetsbaarheid bij balverlies op. De Arnhemse club geeft wekelijks veel kansen weg, waardoor het moeilijk is om op de nul te spelen. In de eerste seizoenshelft stond Lucas Piazon symbool voor de opmars van de ploeg. De Braziliaan was de regisseur van het aanvalsspel, en was met zijn overzicht en doelgerichtheid van grote waarde. In de tweede seizoenshelft is daar weinig meer van zichtbaar, en is hij zelfs op de bank terecht gekomen.

Met Ajax ontmoet Vitesse het voorbeeld van degelijkheid. Liefst vijftien keer werd dit seizoen in competitieverband al de nul gehouden, waarbij Jasper Cillessen zich onderscheidt onder de lat. Het is de belangrijkste basis voor de vierde landstitel op rij. Ajax heeft het vermogen om op de nul te spelen, en op de juiste momenten toe te slaan. Zonder exceptionele uitblinkers, maar met een hecht collectief, is de ploeg van Frank de Boer dit seizoen op weg naar de titel. Daarbij heeft de groep het vermogen om op de juiste momenten toe te slaan. Vorige week dacht FC Twente de laatste kans te kunnen pakken in de kampioensrace, maar met een klinkende 3-0 zege bleek Ajax te sterk. Vanmiddag zullen de Amsterdammers bovendien revanche willen halen voor de 0-1 thuisnederlaag tegen Vitesse.

Kan Vitesse alle zorgen buiten het veld van zich afspelen en verrassen, of pakt Ajax vanmiddag al de vierde titel op rij? Vanmiddag om 14.30 wordt er afgetrapt in de Gelredome.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.