Terry schlemiel Chelsea, De Guzman velt Norwich

Chelsea leed op bezoek bij Crystal Palace een nederlaag met mogelijk vergaande gevolgen. Jonathan de Guzman was de held van Swansea City in het duel met directe concurrent Norwich City, terwijl Southampton veel te sterk was voor Newcastle United.

Crystal Palace-Chelsea 1-0
Crystal Palace verkeert al het hele seizoen in degradatiegevaar en was voor aanvang van het duel al vijf duels op rij zonder overwinning. Stadgenoot Chelsea blaakte daarentegen van het zelfvertrouwen na de 6-0 zege op Arsenal van vorig weekend. De koploper had het op bezoek in Zuid-Londen echter een stuk lastiger dan vorige week in de derby tegen The Gunners, tot zichtbare onvrede van manager José Mourinho.

In de eerste helft slaagde Chelsea er niet in een vuist te maken op Selhurst Park. Sterker nog: Palace was op basis van inzet beter en gevaarlijker. Yannick Bolasie was bij The Eagles de beste man. Na rust bleef het spelbeeld hetzelfde en dus was de openingstreffer van Palace in de 52ste minuut volledig terecht. Joel Ward zette voor vanaf links en Joe Ledley maakte het John Terry in de lucht dermate lastig, dat de Chelsea-aanvoerder de bal in zijn eigen doel kopte.

Twintig minuten voor tijd hielp Chelsea twee enorme kansen op de gelijkmaker om zeep. Het schot van Eden Hazard werd gered door Julian Speroni, die de bal daarmee in de voeten van de vrijstaande Fernando Torres tikte. De Spanjaard had daar duidelijk niet op gerekend, want hij maaide langs de bal, tot opluchting en hilariteit van het thuispubliek. Kort daarna kwam Chelsea goed weg, want Cameron Jerome knalde namens Palace op de paal.

De nederlaag is er een met vergaande gevolgen voor Chelsea, dat weliswaar nog koploper is, maar (veel) meer wedstrijden speelde dan zijn concurrenten. Manchester City, dat om 18.30 uur op bezoek gaat bij Arsenal, heeft drie punten minder en drie wedstrijden tegoed. Liverpool heeft maar een punt minder dan Chelsea en speelde een wedstrijd minder. Arsenal staat zes punten achter en heeft ten opzichte van The Blues ook nog een wedstrijd tegoed.

Jonathan de Guzman viert de 2-0.

Swansea City-Norwich City 3-0
Jonathan de Guzman en Michel Vorm begonnen in de basis bij Swansea City, terwijl Ricky van Wolfswinkel vanaf het begin meedeed bij Norwich City. Er stond voor beide clubs veel op het spel. Norwich en Swansea begonnen als de nummers veertien en vijftien van de Premier League aan de wedstrijd en kampten dus nog altijd met degradatiezorgen.

De Guzman bracht de thuisclub na een half uur op voorsprong. De Nederlander trof vanaf de rand van het strafschopgebied doel na een afgeslagen voorzet. De ex-Feyenoorder lijkt uit beeld te zijn geraakt bij Louis van Gaal voor een plek in de WK-selectie, maar wellicht dat hij de aandacht van de bondscoach nu weer op zich heeft gevestigd. Vlak voor rust maakte De Guzman namelijk de 2-0 na een prachtige combinatie met Wilfried Bony. Een kwartier voor tijd gaven The Swans de definitieve nekslag aan The Canaries, door middel van een goal van Wayne Routledge.

Swansea slaat daardoor een gat van acht punten met de degradatiezone en zet daarmee een reuzenstap richting lijfsbehoud. Norwich heeft een puntje minder dan de club uit Wales, maar hoeft zich voorlopig nog geen grote zorgen te maken.

Southampton-Newcastle United 4-0
Nummer acht Newcastle United en nummer negen Southampton maken allebei nog een kleine kans op kwalificatie voor de Europa League. Bij Newcastle ontbrak doelman Tim Krul wegens een blessure en begon Luuk de Jong op de bank. Vurnon Anita speelde wel en zijn elftal kwam op slag van rust op achterstand door een treffer van Jay Rodriguez, die van dichtbij afrondde (foto onder) na onzelfzuchtig afleggen van zijn aanvalsmaatje Rickie Lambert.

In de rust kwam De Jong in het veld bij Newcastle, maar veel schoten The Magpies daar niet mee op. In de 49ste minuut verdubbelde Lambert de voorsprong namens Southampton op aangeven van Adam Lallana. Twintig minuten voor tijd was die laatste zelf ook nog trefzeker, waarmee de wedstrijd beslist was. Vlak voor tijd strooide Rodriguez nog wat zout in de wonde van Newcastle door de vierde goal te maken.

Door de zege stoot Southampton de club van Krul, Anita en De Jong van de achtste plaats. Daarmee kunnen de Nederlanders hun Europese ambities wel uit hun hoofd zetten.