Sublieme goal Sevilla doet scorende Elia pijn, Celtic haalt uit

Ondanks een treffer van Eljero Elia staat Istanbul Basaksehir voor een zware opgave om een debuut in het hoofdtoernooi van de Champions League af te dwingen. De nummer twee van Turkije moet zichzelf overtreffen na het 1-2 verlies voor eigen publiek tegen Sevilla in de heenwedstrijd van de play-offs. Celtic maakte indruk tegen FC Astana.

Istanbul Basaksehir-Sevilla 1-2
Met Elia in de basis probeerde Istanbul Basaksehir woensdagavond een fundament te storten voor de return in Estadio Ramón Sánchez Pizjuán, waar Sevilla nauwelijks is te verslaan. De Turkse vicekampioen kende niet bepaald een droomstart. De mee opgekomen linksback Sergio Escudero schoot in de zestiende minuut diagonaal raak namens Sevilla en veroordeelde de thuisploeg daarmee tot een inhaalrace.

Istanbul Basaksehir zocht al voor de 0-1 veelvuldig de aanval en ging daarmee uiteraard door na de treffer van Escudero. Edin Visca diende de meervoudig Europa League-winnaar bijna meteen van repliek en ook zijn collega's stelden Sevilla-keeper Sergio Rico meermaals op de proef.

In de 64ste minuut herstelde Istanbul Basaksehir alsnog de balans en Elia was de gevierde man. De voormalige Feyenoorder werd gelanceerd door een bal van achteruit en kwam door zijn snelheid één op één te staan met Rico. De doelman ging niet vrijuit bij de inzet van Elia, al had dat misschien ook te maken met het kletsnatte veld. De aanvaller, die deel uitmaakt van de voorselectie van Oranje, trof in de derde voorronde tegen Club Brugge ook al doel.

Istanbul Basaksehir ging hierna op jacht naar de 2-1, maar het was juist Sevilla dat de zege over de streep trok. Na een prachtige aanval rondde Wissam Ben Yedder zo mogelijk nog fraaier af door met een hakje achter het standbeen langs doel te treffen. De assist kwam van de voet van de deze zomer bij Sevilla teruggekeerde Jesús Navas.

Zo beleefde de nieuwe Sevilla-coach Eduardo Berizzo, de opvolger van de vertrokken Jorge Sampaoli, een geslaagd officieel debuut.

Celtic-FC Astana 5-0
Celtic heerste afgelopen seizoen met harde hand in de Schotse competitie en is er volgens manager Brendan Rodgers aan toe om zich te testen in de Champions League. Die examens op het hoogste niveau lijken er te komen, want Celtic rekende woensdag overtuigend af met Astana, dat de thuisploeg alleen in de beginfase af en toe problemen bezorgde.

Halverwege leidde Celtic al met 2-0 door een eigen goal van Evgeni Postnikov, die een inzet van Tom Rogic van richting veranderde, en een treffer van Scott Sinclair. Diezelfde Sinclair maakt er na een uur 3-0 van, toen de ruimtes in de defensie van het meer naar voren spelende Astana opeens enorm groot waren. Via James Forrest en Leigh Griffiths liep Celtic verder uit.

Celtic werd vorig seizoen met liefst 106 punten kampioen van Schotland.

Hapoel Be'er Sheva-NK Maribor 2-1
Nog nooit drong Hapoel Be'er Sheva door tot het hoofdtoernooi van de Champions League. De kampioen van Israël mag na een overwinning op NK Maribor nog altijd dromen van een primeur. NK Maribor kende nota bene een droomstart, want Tavares brak al na tien minuten de ban. Nog in de eerste helft stelde Hapoel Be'er Sheva orde op zaken. Anthony Nwakaeme liet de 1-1 aantekenen en vlak voor rust verzilverde Shir Tzedek een strafschop voor de 2-1. De ruststand bleek tevens de eindstand.

Olympiakos Piraeus-NK Rijeka 2-1
Bij het duel tussen de Griekse en Kroatische kampioen zat het venijn juist in de staart. Jacques Alaixys Romao trof bij het scheiden van de markt doel nadat de bezoekers vlak daarvoor tot tien man waren gereduceerd door een rode kaart van Leonard Zuta. NK Rijeka was in de eerste helft via Héber Araujo dos Santos op voorsprong gekomen. Halverwege het tweede bedrijf liet Vadis Odjidja-Ofoe de gelijkmaker aantekenen, waarna ook het laatste woord aan Olympiakos Piraeus was. NK Rijeka behoort tot de ploegen die dromen van een Champions League-debuut.