Toptalent en routinier zetten Liverpool op Champions League-spoor

Liverpool heeft goede papieren om het hoofdtoernooi van de Champions League te bereiken. De nummer vier van het vorige Premier League-seizoen was met 1-2 te sterk voor de nummer vier van Duitsland. Voor Hoffenheim, dat debuteerde in Europa, wordt het een hels karwei om de klus op Anfield alsnog te klaren.

Het duel in Duitsland werd geleid door Björn Kuipers en zijn team, die in de openingsfase direct de hoofdrol voor zich opeisten door het Hoffenheim van tribuneklant Justin Hoogma een penalty te geven. In de tiende minuut zocht Bayern München-huurling Serge Gnabry tegenstander Dejan Lovren op, waarna de Kroaat hem naar de grond bracht. Op advies van de zijkant wees Kuipers naar de stip, maar Andrej Kramaric maakte vervolgens een potje van de penalty.

De Kroaat wilde de bal door het midden binnenschieten, maar Simon Mignolet kon de slappe inzet eenvoudig keren. Sowieso liet de Belg zich in de eerste helft goed zien, want op slag van rust hield hij Gnabry in zeer kansrijke positie van scoren af. Daarmee voorkwam hij dat de Duitsers op gelijke hoogte kwamen, want The Reds - met Georginio Wijnaldum negentig minuten binnen de lijnen - hadden in de 35ste minuut de leiding genomen.

De piepjonge rechtsback Alexander Trent-Arnold posteerde zich achter een vrije trap, en het pas achttienjarige toptalent krulde de bal akelig precies in de korte hoek. Direct na rust zag Gnabry zijn gelijkmaker vervolgens afgekeurd worden wegens buitenspel, waarna invaller James Milner de wedstrijd een kwartier voor tijd besliste. De voorzet van de routinier werd licht getoucheerd en viel fraai in de lange hoek. Een goal van voormalig SC Heerenveen-spits Mark Uth - de eerste Europese treffer van Hoffenheim - geeft Hoffenheim nog wel enige hoop.

Sporting Lissabon – FCSB 0-0
Voor Bas Dost is het nog allerminst zeker dat hij ook dit seizoen weer actief is in de Champions League. Met Sporting Lissabon kwam de 28-jarige spits niet verder dan 0-0 tegen FSCB (voorheen Steaua Boekarest). De nummer drie van Portugal had moeite om kansen te creëren. Marcos Acuña raakte voor rust de paal namens Sporting, terwijl FSCB via Denis Alibec enkele keren gevaarlijk werd. Ook na de late rode kaart voor de Roemeen Mihai Pintilii bleef het 0-0, mede doordat keeper Florin Nita een fraai antwoord had op een inzet van Dost.

APOEL Nicosia – Slavia Praag 2-0
Doelman Boy Waterman, ex-Ajacied Lorenzo Ebicilio en Tommy Oar (ex-FC Utrecht) kenden met APOEL Nicosia een beduidend betere avond. De kampioen van Cyprus ontsloeg eind juli trainer Mario Been nog na de 1-0 nederlaag bij FC Viitorul Constanta, maar bereikte onder zijn opvolger Georgios Donis toch nog de play-offs (4-0 na verlenging in return). Nu lonkt ook het hoofdtoernooi voor APOEL door vroege treffers van Igor De Camargo en Efstathios Aloneftis (fraaie stift). Ebecilio was bij beide goals de aangever. Het Slavia Praag van Mick van Buren moet daardoor nog vol aan de bak.