Play-offs CL: miljardenbal kan debutantenbal worden

Reacties

Zonder Nederlandse deelnemer beginnen dinsdag de play-offs voor de Champions League, de ietwat modieuze term voor laatste voorronde. Liefst zeven clubs jagen deze weken op hun debuut in het hoofdtoernooi van het miljardenbal.

Play-offs CL: miljardenbal kan debutantenbal worden

Qarabag, 1899 Hoffenheim, Young Boys, Hapoel Be'er Sheva, NK Rijeka, OGC Nice en Istanbul Basaksehir hopen tijdens de heenduels een fundament te storten voor een eerste optreden in de groepsfase.

Tijdens de voorgaande 25 Champions League-seizoenen was er altijd wel één debutant en dat is ook deze jaargang al het geval. RB Leipzig kwalificeerde zich rechtstreeks voor het hoofdtoernooi door als tweede te eindigen in de Bundesliga.

Zusterclub Red Bull Salzburg daarentegen wacht nog altijd op zijn vuurdoop tussen de elite. De Oostenrijkse kampioen liet zich in de derde voorronde verschalken door NK Rijeka. Een pijnlijke déjà vu-ervaring voor de fans, want het was al de tiende keer dat het misging voor Red Bull Salzburg in het voorgeborchte van de Champions League. La Décima, maar dan iets anders.

Programma heenduels play-offs 
Dinsdag 16 augustus 
Qarabag-FC Kopenhagen18.00
Sporting Lissabon-FCSB20.45
1899 Hoffenheim-Liverpool20.45
Young Boys-CSKA Moskou20.45
APOEL Nicosia-Slavia Praag20.45
Woensdag 17 augustus 
Napoli-OGC Nice20.45
Istanbul Basaksehir-Sevilla20.45
Hapoel Be'er Sheva-NK Maribor20.45
Celtic-Astana20.45
Olympiakos Piraeus-NK Rijeka20.45

Zelfs als alle potentiële nieuwkomers zich ook daadwerkelijk kwalificeren voor de groepsfase zal het recordaantal debutanten in een Champions League-seizoen niet sneuvelen. Dat staat op elf en werd gevestigd in de jaargang 1995/96, toen de Champions League nog maar net het levenslicht had gezien en het eerder nieuws was wanneer clubs al ervaring hadden in de kaviaarcompetitie van de UEFA.

In de meer recente historie springt het seizoen 2009/10 eruit met liefst acht debutanten, oftewel 25 procent van het deelnemersveld. Onder meer AZ, Standard Luik en VfL Wolfsburg namen destijds voor het eerst deel aan het meest prestigieuze Europese toernooi voor clubs.

De afgelopen vijf jaargangen lag het maximum aantal nieuwkomers op drie. Vorig seizoen gaven Leicester City en FK Rostov voor het eerst acte de presence in het hoofdtoernooi.

De deelnemers aan de play-offronde:

ClubPlaats op eeuwige ranglijst CL (135 clubs)
Liverpool14de
Olympiakos Piraeus17de
Celtic36ste
CSKA Moskou38ste
Sevilla44ste
Sporting Lissabon45ste
Napoli49ste
FC Kopenhagen53ste
FCSB56ste
APOEL Nicosia70ste
NK Maribor96ste
Astana110de
Slavia Praag113de
Qarabag-
1899 Hoffenheim-
Young Boys-
OGC Nice-
Istanbul Basaksehir-
Hapoel Be'er Sheva-
NK Rijeka-
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.