Suárez troeft Higuaín en Ronaldo af als Europees topscorer

Reacties

Voor de tweede keer in drie seizoenen heeft Luis Suárez de Europese Gouden Schoen op zijn naam geschreven. De Uruguayaanse spits van Barcelona bleef Gonzalo Higuaín en Cristiano Ronaldo voor op de Europese topscorerslijst.

Suárez troeft Higuaín en Ronaldo af als Europees topscorer

Suárez werd zaterdag al topscorer van Spanje door drie goals te maken in de kampioenswedstrijd tegen Granada (3-0). Met veertig goals bleef de 29-jarige ex-Ajacied zijn voornaamste concurrent Cristiano Ronaldo ruimschoots voor. De Portugese sterspeler van Real Madrid scoorde dit seizoen 35 keer in de Primera División. Dat is één keer minder dan Serie A-topscorer Higuaín, die in het shirt van Napoli een record vestigde door 36 goals te maken.

De laatste jaren is de Trofeo Pichichi een garantie voor de Europese Gouden Schoen. Sinds Diego Forlán in 2008/09 topscorer van Europa werd met 32 goals voor Atlético Madrid, was de topschutter van de Primera División steeds de beste spits van het continent. Lionel Messi en Cristiano Ronaldo gingen sindsdien allebei drie keer aan de haal met de prijs. In 2013/14 moest laatstgenoemde die al delen met Suárez.

Eredivisie-topscorer Vincent Janssen eindigde met 27 doelpunten op de gedeelde zeventiende plaats, omdat zijn treffers de vermenigvuldigingsfactor 1,5 meekregen. Goals van spitsen uit de vijf Europese topliga's worden verdubbeld om de ranglijst samen te stellen. De laatste keer dat een speler uit de Eredivisie er met de Gouden Schoen vandoor ging was in 1997/98, toen Nikos Machlas voor Vitesse 34 keer scoorde.

Gouden Schoen-klassement 2015/16
Speler Club Goals
Luis Suárez Barcelona (Spa) 40 x 2 = 80
Gonzalo Higuaín Napoli (Ita) 36 x 2 = 72
Cristiano Ronaldo Real Madrid (Spa) 35 x 2 = 70
Jonas Benfica (Por) 32 x 2 = 64
Robert Lewandowski Bayern München (Dui) 30 x 2 = 60
Zlatan Ibrahimovic Paris Saint-Germain (Fra) 38 x 1,5 = 57
Islam Slimani Sporting Lissabon (Por) 27 x 2 = 54
Lionel Messi Barcelona (Spa) 26 x 2 = 52
Pierre Aubameyang Borussia Dortmund (Dui) 25 x 2 = 50
Harry Kane Tottenham Hotspur (Eng) 25 x 2 = 50
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.