Topscorer Kane laat beginjaren Premier League herleven

Reacties

Harry Kane heeft met 25 goals de topscorerstitel in de Premier League opgeëist. Hoewel de 22-jarige spits op de laatste speeldag niet tot scoren kwam, bleef hij de concurrenten Sergio Agüero en Jamie Vardy (24) goals voor. Daardoor komt de topschutter van de Engelse elite-afdeling eindelijk weer eens van eigen bodem.

Topscorer Kane laat beginjaren Premier League herleven

Kevin Phillips was in het seizoen 1999/00 de laatste Engelsman die bovenaan de topscorerlijst van de Premier League eindigde. De spits van Sunderland scoorde destijds liefst dertig keer. In die jaren was het nog allerminst zeldzaam dat een aanvaller uit Engeland de Gouden Schoen won. Vooral Alan Shearer (3x), maar ook Michael Owen (2x), Teddy Sheringham, Dion Dublin, Andy Cole en Chris Sutton hebben die trofee in hun prijzenkast staan.

Sinds Phillips zestien jaar geleden de laatste werd die zich bij dat rijtje landgenoten voegde, werd de Premier League steeds meer het terrein van buitenlandse topspitsen. Spelers als Thierry Henry, Jimmy Floyd Hasselbaink, Ruud van Nistelrooy en later Didier Drogba, Cristiano Ronaldo en Robin van Persie maakten de Engelse velden onveilig. De laatste twee jaar waren de Zuid-Amerikanen Luis Suárez (31 goals) en Agüero (26) de topscorers.

Kevin Phillips, hier in duel met Manchester United-verdediger Jaap Stam, was in het seizoen 1999/00 de laatste Engelsman die topscorer werd van de Premier League.
Kevin Phillips, hier in duel met Manchester United-verdediger Jaap Stam, was in het seizoen 1999/00 de laatste Engelsman die topscorer werd van de Premier League.

Kane klopte vorig seizoen al op de deur door met 21 goals als tweede te eindigen. Een jaar later spant de spits van Tottenham Hotspur de kroon door 25 keer te scoren. Het was genoeg om zowel Agüero (Manchester City) als Vardy (Leicester City) af te troeven. Kane was met name in 2016 op dreef met veertien treffers, al maakte Agüero er dit jaar nog meer: zeventien. Vardy gaf dit jaar juist zijn leidende positie uit handen door slechts negen keer te scoren.

Assists
Elders in Londen loopt met Mesut Özil de absolute assistkoning van de Premier League rond. De Duitse spelmaker bereidde dit seizoen namens Arsenal liefst negentien goals voor, slechts één minder dan recordhouder Henry in 2002/03. Niemand kon dit seizoen dan ook tippen aan Özil. Christian Eriksen (Tottenham) eindigde met dertien assists als tweede, gevolgd door Dimitri Payet (West Ham United) en Dusan Tadic (Southampton) met twaalf.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.