Overtuigend Barcelona kampioen ondanks Ronaldo-goals

Barcelona is voor de 24ste keer in de clubhistorie de beste van Spanje. De ploeg van Luis Enrique pakte de landstitel door overtuigend met 0-3 te winnen van Granada. Dat Real Madrid ook won bij Deportivo La Coruña deed er daarom niet meer toe.

Granada - Barcelona 0-3
Slechts een kwartier mocht Real Madrid zich zaterdag virtueel kampioen van Spanje noemen. Cristiano Ronaldo zette Real al na zeven minuten op voorsprong, terwijl Barcelona 22 minuten nodig had om de ban te breken op bezoek bij Granada. Jordi Alba gaf vanaf de linkerflank strak voor en Luis Suárez hoefde de bal alleen nog maar in het lege doel te tikken om zijn 38ste van het seizoen te maken: 0-1.

De spanning was er na het doelpunt van Suárez helemaal af bij Barcelona, dat Granada bij vlagen volledig van de mat tikte. Het mocht dan ook geen verrassing heten dat het in de 38ste minuut opnieuw raak was. Daniel Alves hield de bal met een felle sprint nog ternauwernood binnen en had bovendien een prachtige voorzet in huis. Suárez wurmde zich voor doelman Andrés Fernández en kopte nummer 39 binnen.

In de tweede helft dartelde Barcelona op een bij tijd en wijle oogstrelende wijze naar het eindsignaal. In de slotfase werd het zelfs nog 0-3 en weer was Suárez de doelpuntenmaker, op aangeven van Neymar. De Uruguayaan maakte zijn veertigste en is niet alleen topscorer van Spanje, maar van heel Europa. Barça kan het seizoen nog verder opfleuren door volgende week zondag ook de Copa del Rey te winnen. Tegenstander in de finale van het bekertoernooi is Sevilla.

Na de vroege 0-1 van Cristiano Ronaldo nam de hoop op een stunt toe bij Real Madrid, maar die hoop werd al snel aan flarden geschoten door Luis Suárez.

Deportivo La Coruña - Real Madrid 0-2
Real Madrid hoopte nog een beetje op een wonder en kwam dan ook stormachtig uit de startblokken tegen Deportivo La Coruña. Karim Benzema raakte een voorzet van Gareth Bale helemaal verkeerd, maar Ronaldo stond klaar om alsnog de 0-1 voor zijn rekening te nemen in de zevende minuut. Achttien minuten later maakte Ronaldo met een kopbal ook de 0-2.

De Portugees had het ouderwets op zijn heupen en raakte in de eerste helft ook nog twee keer de paal. Het was dan ook veelzeggend dat Ronaldo na rust niet meer terugkeerde op het veld. De tussenstand in Barcelona was ook bij Real doorgedrongen en trainer Zinedine Zidane besloot zijn beste speler daarom rust te geven met het oog op de Champions League-finale tegen Atlético Madrid van 28 mei.

Zonder Ronaldo - James Rodríguez verving hem - was het spel van Real in de tweede helft gezapig. De Madrileense sterren wisten dat de titelstrijd gelopen was en dat Barcelona voor het tweede jaar op rij een maatje te groot is. Real kan het seizoen echter nog steeds fantastisch afsluiten door de Champions League voor de tweede keer in drie jaar naar het Estadio Santiago Bernabéu te halen.