Sterke comeback Jong Ajax, Excelsior wint stadsderby

FC Dordrecht blijft koploper in de Jupiler League. Jong Ajax won op sensationele wijze van Jong PSV, terwijl Achilles '29 een historische overwinning boekte en Excelsior de sterkste was in de derby tegen Sparta.

Jong PSV – Jong Ajax 2-4
Jong Ajax heeft een derde nederlaag van het seizoen ternauwernood voorkomen. Voor rust was Jong PSV heer en meester. Waar een ruime overwinning van de thuisploeg in het verschiet lag, gingen de Amsterdammers uiteindelijk met een overwinning naar huis.

Jong Ajax herpakte zich sterk na rust en maakte in een tijdsbestek van vijftien minuten de 2-0 achterstand ongedaan. Waar Dejan Meleg en Stanislav Lobotka de stand al snel gelijk trokken, bepaalden Meleg met zijn tweede treffer en Fabian Sporkslede vanaf elf meter de eindstand op 2-4.

Waar Mohamed Rayhi al vroeg de score opende op aangeven van Florian Jozefzoon, zette de Uruguyaan Ruben Betancourt na tien minuten de marge al op twee. Het was aan Peter Leeuwenburgh te danken dat de schade beperkt bleef. De doelman van Jong Ajax keerde voor rust de strafschop van Menno Koch en hield daarmee zijn ploeg in de wedstrijd.

Door de knappe overwinning van de ploeg van trainer Alfons Groenendijk heeft Jong Ajax nu tien punten. De talenten van PSV hebben slechts vijf punten en staan achttiende.

Excelsior - Sparta Rotterdam 1-0
Excelsior-trainer Jon Dahl Tomasson heeft zijn eerste overwinning als hoofdtrainer gepakt. In de Rotterdamse derby tegen Sparta besliste Lars Hutten de wedstrijd vanaf de strafschopstip.

Excelsior kwam aanvallend uit de startblokken, maar Steef Nieuwendaal kreeg namens Sparta de eerste kans van de wedstrijd. Kopkansen van Lars Veldwijk en Sander Fischer troffen halverwege de eerste helft geen doel. Excelsior was de bovenliggende partij, Sparta loerde op de kansen.

Veldwijk en Hutten hadden na de pauze geen geluk namens Excelsior, Donovan Deekman (die op de plek van de naar Heracles vertrokken Ilias Bel Hassani speelde) treuzelde aan de andere kant te lang. Nadat een inzet van Excelsior-middenvaller Jeff Stans via Gijs Luirink op de paal belandde, bleef Excelsior aandringen. Het leverde de thuisclub een strafschop op nadat Kaj Ramsteijn een lichte overtreding maakte op Hutten. Die benutte het buitenkansje zelf.

Excelsior heeft uit de eerste zes duels zes punten gehaald, Sparta blijft op acht staan.

De Graafschap – FC Dordrecht 1-2
FC Dordrecht behield de ongeslagen status. Op bezoek bij de Graafschap leek de verrassende koploper van de Jupiler League gelijk te spelen tegen de ploeg van trainer Pieter Huistra.

Maar in Doetinchem maakte Erixo Danso ver in blessuretijd de winnende treffer. Jerry van Ewijk (de Graafschap) en Danso hadden de eerste twee goals van de avond gemaakt.

Dordrecht blijft door de zege koploper, met drie punten voorsprong op achtervolgers VVV-Venlo, Telstar en FC Eindhoven.

FC Oss - Achilles '29 0-1
Achilles '29 heeft de eerste overwinning geboekt in het betaalde voetbal. De club uit Groesbeek won op bezoek bij FC Oss dankzij een treffer van Daniel van Straaten. Achilles'29 bezet nu de laatste plaats met vier punten.