Basisspelers Ajax, PSV, Twente maandag inzetbaar in JL

De Jupiler League-wedstrijd op maandag geldt volgens de KNVB als een nieuwe speelronde, waardoor beloftenteams (Jong Ajax, Jong PSV en Jong FC Twente) elke speler kunnen opstellen.

Basisspelers Ajax, PSV, Twente maandag inzetbaar in JL

Als een speler in het weekend is uitgekomen voor het eerste elftal van de betreffende club kan hij op maandag meedoen, omdat dit geldt als een nieuwe speelronde. Het weekend daarop mag hij wederom uitkomen voor het eerste team. In theorie zouden de jeugdteams van Ajax, PSV en FC Twente de elf bassispelers van het eerste op maandag zonder problemen mogen gebruiken.

Wel geldt een maximaal aantal duels voor spelers. Na vijftien wedstrijden voor het eerste team mag een speler niet meer uitkomen voor de beloftenploeg. Andersom is dat niet het geval; een speler mag zo vaak uitkomen als hij wil voor het beloftenteam, als de grens van vijftien duels voor de hoofdmacht maar niet wordt overschreden.

De maandag wordt dus gezien als losse ronde. Tegen de winterstop zullen voetballers die zowel in het eerste als in het beloftenteam spelen minder in actie komen, omdat dan de grens van vijftien duels nadert.

De KNVB laat tevens weten dat de clubs in de algemene vergadering democratisch voor deze methode hebben gekozen. Een beloftenteam kan dus een speler selecteren die enkele dagen daarvoor nog in de hoofdmacht speelde, al is dit in de praktijk onwaarschijnlijk vanwege risico's op overbelasting. (Joost Hofman)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen