Spelers Spakenburg geven structureel dopinggebruik toe

Reacties

Spakenburg is in het seizoen 2011/12 kampioen geworden in de Topklasse, mede door dopinggebruik. Dat blijkt uit onderzoek van NRC Handelsblad.

Spelers Spakenburg geven structureel dopinggebruik toe

Twee spelers van Spakenburg vertellen in die krant anoniem dat 'een meerderheid' van de spelersgroep voor een groot deel van het kampioensjaar een supplement van verboden, stimulerende middelen heeft gebruikt. Het zou volgens NRC gaan om een poeder met de stof methylhexanamine.

Dat staat op de internationale dopinglijst. Het middel werd voor duels van Spakenburg in de drinkbidons gemengd met water en door een groot deel van de basisspelers regelmatig ingenomen. De twee anonieme spelers, die ook toegeven zelf te hebben gebruikt, laten tevens weten dat ieder teamlid wist dat er gebruikt werd en dat ook iedereen op de hoogte was van het feit dat het middel verboden was. Na dat seizoen kwam er een nieuwe trainer (Peter Wesselink) die het gebruik verbood.

Opvallend uit dat seizoen was ook het incident met ex-prof Ricky van den Bergh. Hij werd na een wedstrijd met hartklachten naar het ziekenhuis gebracht, waar bleek dat hij een paniekaanval had gehad. De ex-speler van onder meer ADO Den Haag geeft nu toe dat hij het middel ook heeft gebruikt.

Reacties
De Nederlandse dopingautoriteit noemt het bericht in een eerste reactie 'serieus en verontrustend'. Ook de KNVB heeft al gereageerd. 'Als uit dat onderzoek blijkt dat de dopingregels overtreden zijn, zal de tuchtcommissie zich over de zaak buigen. Bij een eerste dopingovertreding wordt een speler in principe twee jaar uitgesloten van wedstrijden, trainingen en activiteiten van de KNVB.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.