Spanje ronde verder na ruime zege op futloos Turkije

Spanje heeft zich dankzij een 3-0 zege op Turkije als derde land op dit EK geplaatst voor de achtste finale. Álvaro Morata was met twee doelpunten de gevierde man aan Spaanse zijde.

Zijn schot op doel in de zevende minuut was nog een prooi voor de Turkse doelman Volkan Babacan, maar bij zijn tweede poging tussen de palen was het wel raak voor Morata. De spits van Juventus knikte in de 34ste minuut een voorzet van Nolito fraai binnen in de rechterbovenhoek en liet daarmee na ruim een half uur zijn eerste treffer op dit EK aantekenen.

Drie minuten na de openingstreffer van de 23-jarige aanvaller lag de 2-0 al in het net. Dit keer was het de aangever bij de 1-0 die doel trof. Nolito vond Morata met een pass door het centrum, die legde terug op Cesc Fabregas en diens lob werd door de gelegenheidscentrumverdediger Mehmet Topal terug in de voeten van Nolito gekopt. Voor hem was het daarna een koud kunstje de marge te vergroten.

Álvaro Morata kruipt in een duel voor de Turkse verdediger Hakan Balta.

Binnen drie minuten na rust stond de eindstand op het scorebord. Andrés Iniesta vond linksback Jordi Alba - die zich op het moment van spelen in buitenspelpositie bevond - met een splijtende pass en bij zijn voorzet stond Morata op de juiste plaats om de bal binnen te tikken: 3-0. Daarmee bezorgde hij La Roja de tweede zege op dit EK, na de eerdere nipte 1-0 overwinning tegen Tsjechië. Zes punten zijn in Groep D na twee wedstrijden al genoeg voor een plaats bij de laatste zestien.

Kroatië bezet de tweede plaats met vier punten, met daarachter Tsjechië (één punt) en Turkije (nog puntloos). De laatste twee ploegen nemen het komende donderdag (21.00 uur aftrap) tegen elkaar op in een rechtstreeks duel om de derde plaats. Spanje kan diezelfde dag de reeks EK-wedstrijden zonder tegendoelpunten verlengen. Na vrijdagavond telt die serie zeven duels. De laatste keer dat de Spanjaarden een doelpunt moesten slikken op een Europese eindronde, was tijdens de eerste wedstrijd op het EK 2012 tegen Italië (1-1, doelpuntenmaker Antonio Di Natale).

Stand Groep D
Spanje 2-6 (+4)
Kroatië 2-4 (+1)
Tsjechië 2-1 (-1)
Turkije 2-0 (-4)
Lees op VI.nl de analyse van deze wedstrijd en meer over de Man van de Wedstrijd. Ons liveblog over Spanje - Turkije is hier te lezen.