Onverslaanbaar Spanje krijgt het ware Turkije te zien

Reacties

Spanje heeft al twaalf jaar geen EK-wedstrijd meer verloren en al zes volledige wedstrijden de nul gehouden. De winnaar van de laatste twee EK's is dan ook de torenhoge favoriet voor het treffen met Turkije in Groep D, al denkt Vicente del Bosque daar niet zo makkelijk over.

Onverslaanbaar Spanje krijgt het ware Turkije te zien

Turkije moet een resultaat neerzetten in het duel met Spanje van 21.00 uur, nadat het in de eerste wedstrijd geen partij was voor Kroatië (1-0). Toch verwacht Del Bosque een lastig duel. 'We moeten deze wedstrijd ingaan met het idee dat Turkije het ons heel lastig gaat maken. Ze zijn een goed team dat goed voetbal speelt en hebben geweldige spelers.'

Turkije zal van goeden huize moeten komen om tegen Spanje een resultaat uit het vuur te slepen. Sinds La Roja in 2004 de laatste groepswedstrijd met 1-0 verloor van de latere finalist Portugal, leverden dertien EK-duels (2008, 2012 en 2016) tien zeges en drie gelijke spelen op. Sinds de treffer van Antonio Di Natale in 2012 (openingsduel met Italië, 1-1) kreeg Spanje bovendien geen goal meer tegen.

Iker Casillas en Cristiano Ronaldo vechten een luchtduel uit tijdens Spanje - Portugal (0-1) in 2004. Het is de laatste EK-wedstrijd die de Spanjaarden verloren.
Iker Casillas en Cristiano Ronaldo vechten een luchtduel uit tijdens Spanje - Portugal (0-1) in 2004. Het is de laatste EK-wedstrijd die de Spanjaarden verloren.

Del Bosque denkt desondanks dat Turkije niet zal afwachten, in de wetenschap dat een resultaat gevraagd is. 'Zij zijn er het team niet naar om achterover te leunen en het initiatief aan ons te laten. Ze willen de bal hebben en hebben moedige spelers. Ik ken de Turkse manier van voetballen erg goed', zei de voormalig trainer van Besiktas. 'Ze zullen niet makkelijk opgeven, wat er ook op hun pad komt.'

De EK-historie bewijst dat wel, met de bizarre comebacks van 2008 tegen Tsjechië (2-3 na 2-0 achter) en Kroatië (1-1 in blessuretijd, zege via penalty's). Fatih Terim, toen ook de bondscoach, vond zijn ploeg dan ook onherkenbaar voor de dag komen tijdens het eerste duel. 'Er was geen enkele reactie na de tegengoal, dat is niet goed. Tegen Spanje zullen we ons ware gezicht laten zien.'

Turkije zal tegen Spanje allerminst defensief voor de dag komen, zoals Del Bosque al voorspelde. 'Tegen Spanje moet je ook daadwerkelijk proberen te voetballen. Als je alleen maar verdedigt en probeert de wedstrijd uit te zitten, vinden ze uiteindelijk wel een gaatje. We zullen proberen ons eigen spel te spelen.' Het is een dapper streven tegen het op de laatste EK's onverslaanbare Spanje.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.