Sneijder slechts figurant tegen superieur Chelsea

Chelsea plaatste zich dinsdagavond met gemak voor de kwartfinale van de Champions League. Galatasaray, waar Wesley Sneijder een anonieme rol vervulde, was een paar maatjes te klein en ging op Stamford Bridge met 2-0 ten onder na het 1-1 gelijkspel in Istanbul van drie weken geleden.

Sneijder slechts figurant tegen superieur Chelsea

Bij Chelsea kreeg Samuel Eto'o voor de spitspositie de voorkeur boven Fernando Torres. Het betekende dat beide ploegen met een Afrikaanse routinier in de punt aantraden. Het was Eto'o (33) en niet ex-Chelsea-spits Didier Drogba (36), op wie alle schijnwerpers gericht waren, die zich wist te onderscheiden. Als in zijn beste jaren ontsnapte Et'o in de vierde minuut slim aan de buitenspelval na een passje van Oscar, waarna hij de bal rustig in het doel plaatste.

Chelsea verdedigde ver van zijn eigen doel en hield Drogba daardoor eenvoudig in bedwang, want de Ivoriaan is immers op zijn sterkst in en rond de zestien. Galatasaray trok na de vroege achterstand ook steeds verder naar voren en daarmee speelde het de rappe Eto'o juist in de kaart; keer op keer dook de Kameroener op in kansrijke positie.

Wesley Sneijder en Didier Drogba vervulden op Stamford Bridge een anonieme rol.
Wesley Sneijder en Didier Drogba vervulden op Stamford Bridge een anonieme rol.

Niet Eto'o, maar Gary Cahill gaf Galatasaray de nekslag. Dat gebeurde nog voor rust. De centrumverdediger poeierde raak na een corner van Frank Lampard. Doelman Fernando Muslera lag na een redding op een kopbal van John Terry nog geslagen op de grond. De tweede Londense goal was volledig verdiend. Chelsea hoefde zich eigenlijk niet eens bijzonder in te spannen tegen de timide ogende Turken.

Sneijder
Daar kon ook Wesley Sneijder niets aan doen. Hij pendelde bij de Turken tussen de linkerflank en de as en wist de lofzang van zijn ex-manager José Mourinho van maandag ('hij is nog een van de drie beste spelmakers ter wereld') geen moment waar te maken. Dat kwam ook door de tactiek van de Turken, die geen enkele diepgang en variatie in hun spel hadden waardoor Sneijder zijn befaamde steekpass nergens kwijt kon en zich moest beperken tot het geven van breedteballetjes op het middenveld. De Utrechter liep daardoor verloren rond.

Na rust werd het niet meer spannend. Chelsea was dik tevreden met de 2-0 en leunde achterover. Dat bleef zonder gevolgen, want Galatasaray was totaal niet in staat de Engelse defensie pijn te doen. Doelman Petr Cech van de gastheren, die zijn honderdste duel in de Champions League afwerkte, zal zelden zo'n rustige avond hebben gehad. De sluitpost verrichtte pas in de negentigste minuut (!) zijn eerste redding van de wedstrijd.

Eer
Daardoor boekte Chelsea een doodeenvoudige overwinning in zijn honderdste Europese thuiswedstrijd. Door de plaatsing voor de kwartfinale redden zij bovendien de Engelse eer; Arsenal en Manchester City werden al uitgeschakeld door respectievelijk Bayern München en Barcelona. Manchester United kan zich woensdag in theorie nog bij Chelsea voegen, maar verkeert in rampzalige vorm en kijkt tegen Olympiakos Piraeus tegen een 2-0 achterstand aan.

Mourinho schaart zich dankzij de kwalificatie voor de kwartfinale in een bijzonder rijtje. Hij is voor het vijfde jaar op rij actief in de kwartfinale. Alleen Sir Alex Ferguson was vaker op rij van de partij in die ronde. Met Manchester United was hij vanaf de jaargang 1996/96 zeven keer op rij van de partij bij de laatste acht.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen