'Buffel' Drogba even terug op vertrouwd strijdtoneel

Reacties

Het duel tussen Chelsea en Galatasaray dinsdagavond (aftrap 20.45 uur) in de Champions League staat voor een groot deel in het teken van de terugkeer van Didier Drogba op Stamford Bridge. De spits hoopt zich met Galatasaray, na de 1-1 in het heenduel, te plaatsen voor de kwartfinale.

'Buffel' Drogba even terug op vertrouwd strijdtoneel

Een paar dagen geleden wist hij doelman Boy Waterman niet te passeren in het Necmettin Seyoglu Stadi in Karabük. Drogba werd bovendien een paar minuten voor tijd naar de kant gehaald en raakte langs de zijlijn in discussie met zijn trainer Roberto Mancini. De tijd heeft vat op iedereen, blijkt weer, zelfs op legendes die een onsterfelijke status genieten.

Drogba werd precies een week geleden 36 en dat merk je. Een bulldozer als in zijn Chelsea-tijd is hij niet meer. De Ivoriaan kon in zijn eentje een hele defensie bespelen, maar heeft niet meer de kracht en energie om twee keer drie kwartier als een wildeman tekeer te gaan. Een speciaal geval blijft hij wel natuurlijk. Af en toe is er nog zo’n typische Drogba-flits. In de wedstrijd tegen Akhisar Belediyespor een paar weken geleden zette hij zijn hoofd tegen een bal. De metertjes noteerden een kopdoelpunt met een snelheid van 81 km/u. Het zijn de granaatinslagen waarop hij patent heeft.

Dinsdagavond wacht de Afrikaan een emotioneel weerzien. Met zijn Chelsea, zijn Stamford Bridge, zijn fans en met de coach die hem bij Olympique Marseille ophaalde en omtoverde tot een monsterlijke aanvaller, een eenmansleger waarmee Mourinho, zo verklaarde hij eens, blind de oorlog mee zou ingaan.

Drogba is niet vergeten op Stamford Bridge. Het is eerder andersom. Naarmate de jaren verstrijken wordt het verlangen naar hem slechts groter. Sinds zijn vertrek in 2012 zoekt Chelsea naar een een spits die de Drogba-rol kan invullen. Het zegt veel over de indruk die hij heeft achtergelaten. Frank Lampard zei het onlangs nog maar eens: beter dan Drogba hebben ze op Stamford Bridge niet rondgelopen. Het zou zomaar kunnen, al moet je voetballers uit verschillende tijdperken niet met elkaar vergelijken. Wat vaststaat: Drogba is uniek.

Om het geheugen een klein beetje op te frissen: in acht jaar Chelsea was de Ivoriaan goed voor 157 doelpunten in 341 wedstrijden. Maar dat is slechts een kale statistiek, een klein deel van het verhaal. Drogba presteerde vooral op de momenten dat het moest. In acht van de tien finales die hij speelde met The Blues scoorde hij. Drogba is bijvoorbeeld de enige speler in de historie die in vier FA Cup-finales een doelpunt maakte.

Zijn grote moment van glorie, als voetballer tenminste, ligt in de Allianz Arena in München. Eind mei 2012: uit zijn eerste kans kopte Drogba vlak voor tijd de 1-1 binnen. Hoewel koppen een milde benaming is voor wat de aanvaller toen uit zijn lendenen schudde. Het was de oerstoot van een buffel. In de strafschoppenserie na de verlenging - Arjen Robben miste zoals bekend namens Bayern München in de extra tijd een penalty - maakte Drogba het karwei af. Op de middenstip liepen de tranen over de wangen van enkele Chelsea-spelers. Zij realiseerden zich dat de buit binnen was toen zij hun vedette de toekomst tegemoet zagen lopen. Het werd een gedenkwaardige laatste balcontact voor Drogba in een Chelsea-shirt. Eindelijk was de zo begeerde Champions League-trofee binnen.

Na afloop nam Drogba in de kleedkamer het woord. Hij sprak tot de beker alsof het een vrouw was waar jaren op was gejaagd. Na vele teleurstellingen en afwijzingen stond ze daar in volle glorie te blinken. De speech van Drogba lieten de aanwezigen niet onberoerd. Bij velen stond het kippenvel rijen dik op de armen. Een aantal sprak later zelfs van een religieuze ervaring.

Die Drogba dus zit vanavond in de bezoekende kleedkamer. Als spiritueel leider van Galatasaray. Hij zal het woord richten tot Wesley Sneijder en al zijn andere medespelers en hen wijsmaken dat David Goliath al eens versloeg. Een stunt zit erin, hoe klein de kans ook is.

Drogba kan het weten. Vele veldslagen heeft hij gestreden. Vandaag komt hij weer thuis. (Süleyman Öztürk)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.