Sevilla houdt door zege op Shakhtar zicht op unieke trilogie

Reacties

Sevilla gaat op 18 mei op voor de derde Europa League-titel op rij. De Spanjaarden waren donderdagavond in het eigen Estadio Ramón Sánchez Pizjuán met 3-1 te sterk voor Shakhtar Donetsk na een 2-2 gelijkspel in Oekraïne.

Sevilla houdt door zege op Shakhtar zicht op unieke trilogie

De toon werd al gauw gezet in Sevilla toen Kevin Gameiro in de negende minuut alert reageerde op een slippertje van Maksym Malyshev. De defensieve middenvelder van de bezoekers gleed weg toen hij een pass wilde controleren, waarna de Fransman er razendsnel met de bal vandoor ging en die tussen de benen van doelman Andriy Pyatov schoot: 1-0.

De treffer van de thuisploeg betekende direct dat de Oekraïners minimaal twee keer moesten scoren om überhaupt nog kans te maken op een plek in de finale. De verdedigende stellingen verlaten deed Shakhtar echter niet. De equipe van Mircea Lucescu mikte op de counter en werd daar kort voor rust nog voor beloond ook.

Toen Sevilla op de rand van het strafschopgebied van Shakhtar de bal verloor, waren de bezoekers binnen twintig seconden aan de andere kant. Marlos rukte op aan de rechterkant, trok naar binnen en bracht Eduardo in stelling met een schitterende steekbal. De Braziliaan bleef koel, zette goalie David Soria met een lichaamsschijnbeweging op het verkeerde been en tikte met zijn links de 1-1 binnen.

Dat doelpunt werd echter al binnen twee minuten na rust weggepoetst door - wie anders dan - Gameiro. De goaltjesdief werd dit keer de diepte ingestuurd door ploeggenoot Grzegorz Krychowiak, omspeelde Pyatov en schoof de bal daarna in het verlaten doel. Daarmee tekende hij alweer voor zijn zevende goal in acht wedstrijden in de Europa League.

Trainer Unai Emery loodste Sevilla al twee keer op rij naar de eindzege in de Europa League en gaat op 18 mei in Basel op voor de derde titel op rij.
Trainer Unai Emery loodste Sevilla al twee keer op rij naar de eindzege in de Europa League en gaat op 18 mei in Basel op voor de derde titel op rij.

Het slotakkoord was echter niet voor Gameiro, maar voor de Braziliaanse rechtsback Mariano, die met een schitterende knal met de buitenkant van de wreef van zijn rechtervoet de bal in de linkerhoek mikte. Daarmee nam hij de mooiste goal van de avond voor zijn rekening en bepaalde hij de eindstand in het duel dat onder leiding stond van Björn Kuipers op 3-1.

Het betekende de volgende stap naar het volgende succes voor Unai Emery. De trainer loodste Sevilla de afgelopen twee seizoenen al naar de eindzege in het tweede Europese toernooi en is er dus ook dit seizoen weer in geslaagd een in de Europa League haast onverslaanbaar collectief te smeden. Gingen er in de groepsfase van de Champions League nog vier van de zes wedstrijden verloren, een trede lager was alleen Molde FK nog te sterk voor de Sevillistas.

Die 1-0 nederlaag in de tweede ronde bleef na de 3-0 thuiszege van de Spanjaarden echter zonder gevolgen. Achtereenvolgens FC Basel (0-0 en 3-0), Athletic de Bilbao (1-2 en 6-6 na strafschoppen) en nu dus ook Shakhtar Donetsk (2-2 en 3-1) bleken niet opgewassen tegen de huidige nummer zeven van La Liga, door die reeks voor de derde keer op rij Europa League-finalist. Daarin treft de ploeg Liverpool, dat donderdagavond met 3-0 te sterk was voor Villarreal. Dat was na de 1-0 uitnederlaag genoeg voor een plek in de finale.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.