RKC en NEC beginnen aan strijd om lijfsbehoud

Reacties

Hoewel het reguliere Eredivisie- en Jupiler League-seizoen erop zit, zijn nog niet alle prijzen in het Nederlandse profvoetbal verdeeld. In de play-offs strijden vier clubs voor een Europees ticket, terwijl er eveneens zes Jupiler League- en twee Eredivisieclubs knokken voor twee plekjes in de Eredivisie.

RKC en NEC beginnen aan strijd om lijfsbehoud

Nacompetitie
Donderdagavond vangt de strijd om promotie en degradatie aan. Zo gaat de Brabantse Eredivisionist RKC Waalwijk op bezoek bij De Graafschap (18.45 uur), dat in de vorige ronde van de nacompetitie Fortuna Sittard over twee duels overtuigend versloeg (4-1 en 3-1).

Een uur later ontvangt FC Den Bosch Excelsior. Het is vrij opmerkelijk dat de Kralingers deelnemen aan de nacompetitie, vorig jaar eindigden de Rotterdammers namelijk op de een na laatste plek in de eerste divisie. Dit jaar werden ze verrassend derde. FC Den Bosch sloot het vorige Jupiler League-seizoen af met een elfde plek, terwijl het deze jaargang de competitie met een nette vierde plek afsloot.

Om 19.45 uur begint ook het treffen tussen VVV-Venlo en FC Dordrecht. Laatstgenoemde ploeg leek dit seizoen op een verrassende landstitel af te stevenen, maar de ploeg van Harry van den Ham werd toch nog achterhaald door Willem II. In de nacompetitie kunnen de Schapenkoppen  alsnog een plek in de Eredivisie veilig stellen, maar dan zullen ze in De Koel dus eerst af moeten rekenen met de Limburgers. De Venlonaren kunnen Limburg weer op de Eredivisie-kaart zetten, aangezien er door de degradatie anders komend seizoen geen Limburgse Eredivisieploeg meer over is.

Om 20.45 uur ontvangt Sparta Rotterdam NEC. De Nijmegenaren ontliepen op wonderbaarlijke wijze degradatie, doordat invaller Alireza Jahanbakhsh afgelopen zondag met twee treffers de eindstand tegen Ajax op 2-2 bracht. Door dat puntje, op bezoek bij de Amsterdammers, pakte de ploeg van trainer Anton Janssen de laatste strohalm voor tijdelijke handhaving. Nu moet het af zien te rekenen met Sparta, dat FC Eindhoven in de vorige ronde van de nacompetitie uitschakelde en daarmee een waardeloze serie een halt toeriep.

Schema Play-offs om Eredivisie-tickets:

Donderdag 8 mei 2014
18.45 uur De Graafschap - RKC Waalwijk (F)
19.45 uur VVV-Venlo - FC Dordrecht (D)
19.45 uur FC Den Bosch - Excelsior (E)
20.45 uur Sparta Rotterdam - NEC (C)

Zondag 11 mei 2014

12.30 uur NEC - Sparta Rotterdam (C)
14.30 uur FC Dordrecht - VVV-Venlo (D)
14.30 uur Excelsior - FC Den Bosch (E)
16.30 uur RKC Waalwijk - De Graafschap (F)

Op donderdag 15 en zondag 18 mei staan de confrontaties C - D en E - F op het programma.

Play-offs
In de play-offs voor Europees voetbal zijn woensdag al de eerste noten gekraakt. Zo lijkt het op voorhand bijna zeker dat AZ in de finale om het felbegeerde EL-ticket gaat spelen. De Alkmaarders wonnen woensdagavond in het heenduel met 3-0 van SC Heerenveen. De return lijkt daardoor slechts een formaliteit.

In de andere halve finale van de play-offs is het nog bijzonder spannend. In eigen huis wist FC Groningen Vitesse met 1-0 te verslaan. De ploeg van Erwin van de Looi kwam goed weg, aangezien Christian Atsu in de dertiende minuut een penalty miste. In de 88ste minuut was het linksback Lorenzo Burnet die het duel in Gronings voordeel besliste.

Schema play-offs om Europa League-ticket:

Zaterdag 10 mei 2014

20.45 uur SC Heerenveen – AZ (heenduel 3-0 voor AZ)
18.45 uur Vitesse – FC Groningen (heenduel 1-0 voor FC Groningen)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.