SC Heerenveen veroordeelt RKC tot nacompetitie

RKC Waalwijk moet zich via de nacompetitie proberen te handhaven in de Eredivisie na de stevige nederlaag op eigen veld tegen SC Heerenveen (0-3).

De situatie was allerminst rooskleurig bij aanvang van de laatste speelronde voor RKC, dat moest hopen op een wonder om zich direct te handhaven. De achterstand op NAC (drie punten én een duidelijk slechter doelsaldo) bood weinig reden voor optimisme.

Toch gloorde er enige hoop. Niet alleen was de tussenstand in Eindhoven positief, maar ook kwam RKC zelf ook gevaarlijk door. Evander Sno (foto) beleefde echter een teleurstellende avond. De middenvelder verzuimde oog in oog met doelman Kristopher Nordfeldt de score te openen en zag tot overmaat van ramp ook twee pogingen stranden op de paal.

Vijf minuten voor rust kwam daar de volgende tik voor RKC bovenop die de genadeklap bleek. Want waar Joey van den Berg de Friese bezoekers op 0-1 zette, daar deden in de tweede helft Bilal Basacikoglu en Alfred Finnbogason de Brabanders verder pijn.

De 29ste competitietreffer van de IJslander bezegelde het lot van RKC en bracht SC Heerenveen naar de vijfde plaats. Daardoor wacht trainer Marco van Basten in de play-offs om Europees voetbal een pikant treffen met AZ, zijn nieuwe werkgever. In de jacht op handhaving speelt RKC donderdag tegen De Graafschap, dat de eerste ronde van de play-offs om een plaats in de Eredivisie afrekende met Fortuna Sittard.